Légszennyezés

Közhely, hogy levegő nélkül elpusztul az ember, akár víz nélkül. Ez sajnos a tiszta levegőre is igaz, bár itt nem valaminek – belélegezhető oxigénnek – a hiánya, hanem a szennyező anyagok jelenléte az, amely egy idő után megbetegedéshez vagy a halálhoz vezet.

A szennyezők egy részét nem is érezzük, ezek az iparosodott világ, az elmúlt néhány száz év termékei, érzékelésükre és az ellenük való védekezés kifejlesztésére nem állt rendelkezésre sok millió éves evolúció, mint a természetes eredetű légszennyezők esetén.

Ilyen szennyezők az ultrafinom részecskék, melyek a dízel motorokból kerülnek a környezetbe és közel 16000 ember idő előtti halálát okozzák Magyarországon, vagy a talajközeli ózon, mely az emberi tevékenység során levegőbe jutó nitrózus gázokból és szénhidrogénekből keletkezik nyári napokon.

A szennyezés csökkentésére két út áll előttünk, a kibocsátó tevékenységeket mérsékeljük, vagy technikai eljárásokkal kiszűrjük a légkörbe jutás előtt a szennyezést. Az elsőre jó példa az autózás helyett a közösségi közlekedés, kerékpár használata, kamionos helyett a vasúti szállítás. A másodikra a gépkocsikra szerelhető katalizátor.

Valamennyi szennyező terén rendelkezésünkre állnak olyan megoldások, melyek nem csak a szennyezést mérséklik, de jelentős gazdasági hasznot is hoznak, mérséklik a társadalmi feszültségeket, és csökkentik a munkanélküliséget. Például ha hőszigeteljük a hazai épületállományt, akkor nem csak a fűtés légszennyezése mérséklődik, hanem több tízezer munkahelyet is teremt az építőiparban, élénkítve a gazdaságot, valamint csökken az ország függősége az import energiától és a lakosok pénztárcájában is több marad.

Zsúfolt közlekedésBudapesten a közlekedési eredetű légszennyezés a legnagyobb tehertétel a lakosság számára, jelentős részecske-, nitrogén-oxid és ózonszennyezést okozva, vidéken pedig az avarégetés, fűtés és az ipari kibocsátások, például a hulladékégetők, erőművek szennyezése.

Ha nem hozunk hatékony intézkedéseket a légszennyezés tartós mérséklésére – a Levegő Munkacsoport ezekért küzd – akkor olyan magas szintet is elérhet a levegő szennyezettsége, mely rövid távon is komoly egészségkárosítással és nagy számú elhalálozással jár. Ilyenkor hatósági intézkedés keretében – szmogriadó – korlátozni kell a legfontosabb szennyező tevékenységeket, a közlekedést, fűtést és az ipari kibocsátásokat. Ezt pedig senki nem kívánja.

Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó kiadványok

Hírfigyelő