Légszennyezettség mérés

       A légszennyezettség mérés technikai okok miatt átmenetileg szünetel.         

Ultrafinom részecskeszám mérés

A legveszélyesebb légszennyező mérése azonnali eredményekkel az Ön otthonában vagy környékén megfizethető áron.

Referenciáink

A szolgáltatás ára

Kizárólag természetes személyek megrendelése esetén Budapest területén 20.000 forint, mely kiszállást, legfeljebb egy órás mérést, az adatok kiértékelését és a mért adatok alapján személyre szabott javaslatokat, tanácsadást tartalmazza. Tagjaink részére ez kedvezményesen 18.000 forint. Cégek számára, vidéki helyszíneken vagy hosszabb mérés esetén egyedi megegyezés szerint.

A szolgáltatásból befolyó összeget a környezet védelme érdekében kifejtett közhasznú tevékenységükre fordítjuk.

A szolgáltatás megrendelése

(+361) 411-0509 vagy 411-0510 telefonszámainkon, illetve a levego [kukac] levego [pont] hu email címen, időpont egyeztetése szükséges.

Mit mérünk?

A levegőben nem csak egészségkárosító gázok (kén-dioxid, ózon, nitrogénoxidok) fordulnak elő, de apró szilárd és folyékony részecskék is. Ezek egy része a fény hullámhosszánál is kisebb, ezért láthatatlanok. Jellemzően égési folyamatokból (fa- és széntüzelés, dízel motorok) kerülnek a levegőbe. Méretük 10 és 300 nanométer közötti (összehasonlításul: az emberi hajszál vastagsága 70.000 nanométer). Egészségre gyakorolt hatásuk szempontjából a legfontosabb jellemző nem a tömegük, hanem a darabszámuk, mely óriási fajlagos felületet eredményez. Fő összetevőjük korom, melynek a felszínére rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogének és nehézfémek tapadhatnak. Összefoglaló nevük: ultrafinom részecskék. Ezeknek az apró részecskéknek a számát mérjük egy speciális műszerrel.

Miért szükséges mérni?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO állásfoglalása szerint az ultrafinom részecskék koncentrációjára nem határozható meg olyan határérték, amely alatt biztosan nem károsítják az emberi egészséget. Álláspontja szerint ezek a részecskék bizonyítottan rákkeltőek. Belélegezve lerakódnak a tüdő legmélyén, ott gyulladást váltanak ki.

Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy ezek a nano méretű koromszemcsék közvetlenül a véráramba kerülnek, az érelmeszesedéseken rakódnak le, kiváltva az erek elzáródását, szívinfarktust és agyi katasztrófát okozva.

Szív- és érrendszeri megbetegedéseket (vérrög-képződés révén), asztmát és allergiát is előidézhetnek, agyi trombózist is okozhatnak. Patkánykísérletek szerint az ultrafinom részecskék belső vérzéseket is kiválthatnak a tüdőben.

A légszennyező részecskék a növényi pollenek felületére tapadva a polleneket is sokkal agresszívabbá teszik, illetve a velük együtt ezek a káros anyagok is bejutnak a szervezetünkbe.

Az ultrafinom részecskék (PM2,5) hazánkban évente mintegy 11 000 ember idő előtti elhalálozását okozzák az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2014. évi jelentése szerint. Ez 106 511 életév elvesztését jelenti évente, tehát aki emiatt a szennyező miatt halálozik el idő előtt, átlagosan 10 évet veszít életéből. A PM2,5 okozta megbetegedések miatt 2010-ben 2,6 millió munkanap esett ki, és a 2015. évi előrejelzések is hasonló számokat mutatnak. A szennyezés okozta kár hazánkban évente 40 milliárd dollár, ez minden egyes állampolgárt 1,1 millió forinttal terhel.

Városi környezetben a részecskék egyik fő összetevője a korom, mely a légkörzéssel a sarkvidékre is eljut. A jégsapkára lerakódva jelentősen gyorsítja a sarki jégtakaró olvadását, és hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Ennek közvetett hatása Budapesten nyáron megnövekedett számú hőségnapok és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek formájában jelentkezik. A hőség Budapesten évi 118-120 személy idő előtti halálozását és komoly gazdasági károkat okoz.

Az ultrafinom részecskék elsősorban a fűtésből, égetésből (különösen a szén, fa és egyéb szilárd anyagok eltüzeléséből), valamint a közlekedésből (elsősorban a dízeljárművekből és a kétüteműekből) származnak, de nem elhanyagolható a keletkezésükben az egyéb emberi tevékenységek során használt egyéb nem közlekedési gépek (például a fűnyírók, áramfejlesztők) szerepe sem.

A vizsgálati eszköz és módszertanok leírása

A mérést egy TSI P-Trak 8525 típusú ultrafinom részecskéket számláló műszerrel a Levegő Munkacsoport munkatársa végezi.

A TSI P-Trak 8525 technikai adatai

 • Mérési tartomány: 0–5×105 részecske/cm3
 • Mért részecskék mérettartománya: 0,02–1 mikrométer (20-1000 nanométer)
 • Mért gázáram: 100 cm3/perc
 • Reakcióidő: ~3 másodperc
 • Működési elv: kondenzációs részecskeszámláló (CPC)
 • Kondenzáló folyadék: izopropil-alkohol

A gyártó által javasolt alkalmazási területek

 • Irodai berendezések részecske kibocsátása (fénymásoló, nyomtató)

 • Laboratóriumi tisztaszobák ellenőrzése

 • Légszűrők ellenőrzése (autó, légkondícionáló, porszívó, légtisztító)

 • Vegyi fülkék ellenőrzése

 • Biztonsági szekrények ellenőrzése

 • Járművek légszennyezésének a terjedése

 • Tüzelőberendezések füstgáz elvezetőinek (kémények) hibáinak megkeresése

 • Nemdohányzók védelmének ellenőrzése

Ezen felül kiválóan alkalmas a műszer egyes beltéri légszennyezők hatásának kimutatására, például gyertya, illatosító füstölő, hibás tüzelőberendezés.

A kondenzációs részecskeszámlálás (CPC) működési elve

A kondenzációs részecskeszámlálókban a részecskék túlságosan aprók ahhoz, hogy önmagukban korlátozzák a fény útját, és hagyományos optikával észlelhetők legyenek. Ezért a részecskéket kondenzációval növelik meg. A pára, a műszer „munkafolyadéka”, kicsapódik a részecskékre és megnöveli azok méretét. A megnövelt méretű részecskék a CPC-ben – hasonlóan, mint az optikai részecskeszámlálóknál – egy lézernyaláb előtt elhaladva felvillanást hoznak létre. Minden ilyen felvillanást egy részecskének számol a műszer.

 


Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti mérések tájékoztató jellegűek, ezeket semmilyen eljárásban bizonyítékként vagy bármilyen más módon felhasználni nem lehet. A TSI P-TRAK 8525 ultrafinom részecskeszámlálóval végzett mérési eljárás és maga az eszköz nem akkreditált. A mérések eredménye a jogszabályokban, illetve hatósági határozatokban meghatározott légszennyezettségi határértékekkel nem összevethető, mivel a részecskeszám mérése, illetve határértékei jogszabályokban jelenleg még nem szabályozottak. A műszer éves kalibrációját minden esetben elvégezzük, így a mérés kalibrált műszerrel történik.

 

Hírfigyelő