Vegyi anyagok kívül-belül (Chemicals)

Megjelent új kiadványunk az új EU tagállamok vegyi anyag használatáról és a REACH várható hatásai, Magyarország példján.

Our new brochure, on the chemical use in the new EU Member States and the possible effects of REACH, the new EU policy on chemicals, is out.

Az Európai Unióban és hazánkban is több mint százezer különbözo, ember által eloállított vegyi anyag van forgalomban. Szervezetünk nap, mint nap több tízezer ilyen vegyülettel érintkezik. Ezek az anyagok mindenhol megtalálhatóak: az élelmiszerekben, a gyermekruhákban, a bútorokban, az építési anyagokban, a kozmetikumokban, a tisztítószerekben és természetesen az ipar és a közlekedés által kibocsátott szennyezésekben. Vegyszerekkel kezelik az ivóvizet, de még a friss zöldségeket is. Ám errol a tömérdek mesterséges anyagról vajmi keveset tudunk. Még arról a 2500 vegyi anyagról sincs elegendo egészségügyi és környezeti adat, amelyet tömeges mennyiségben állítanak elo a vegyianyag-gyárak.

Összeállította: Dragos Tibor, Simon Gergely, REACH and the New Member States - the Example of Hungary, Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport, Budapest, 2004, 16 oldal

Hírfigyelő