A sikeres város titka

... Ebben a kiadványban többek között olyan városokat szeretnénk bemutatni, amelyek évek, évtizedek óta lendületesen fejlõdnek, és jó egészségnek örvendnek. Ma e városok népessége nem csökken, hanem inkább nõ, levegõjük tisztább, mint társaiké, és fejlett gazdaságuk mellett élénk társadalmi élettel, vonzó közterekkel, sétálóutcákkal, bicikliutakkal, gyalogos terekkel és tömegközlekedéssel büszkélkednek. Mi a titkuk e "szerencsés" településeknek?

A megoldás egyik kulcsa a város- és közlekedésfejlesztési szemléletükben keresendõ. E települések mottója már régóta az, hogy "a közlekedést kell a városhoz igazítani, és nem a várost a közlekedéshez". E városokat sohasem alakították át a tömeges személygépkocsi-használatra annak ellenére, hogy a motorizáció növekedése e helyeken is nagy nyomást gyakorolt a döntéshozókra. Az elmúlt idõszak fejlesztései során fõ szempontjuk mégsem az utak áteresztõképességének növelése volt, hanem inkább az, hogy miként lehet jobb életkörülményeket biztosítani az ott lakóknak.

A motorizáció nyomásának ellenállni nem egyszerû. A városi életminõséget elõnyben részesítõ "szelíd" fejlesztések sokkal több odafigyelést, szervezést, szellemi energiát igényelnek, mint a világtendenciák által sodródni, de az eredmények fényében elmondható, hogy megéri.

2005 júliusában ilyen élen járó városok képviselõit és e téma szakembereit hívtuk meg Budapestre, hogy egy több napos konferencia keretében megoszthassák velünk és egymással tapasztalataikat. E kiadványban a budapesti Új Városházán elhangzott elõadásokból adunk egy rövidített és megszerkesztett válogatást.

Összeállította: Madarassy Judit, A válogatás az V. Nemzetközi Konferencia az Autómentes Városokért elõadásaiból (Budapest, 2005. július 19-20.) készült., Levegô Munkacsoport - Magyar közlekedési Klub, Budapest, 2006, 44 oldal

Hírfigyelő