Paks bővítését unokáink is fizetni fogják

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló döntés érthetetlenül és indokolatlanul elsietett. Magyarországnak a 2020-as években biztosan nem lesz szüksége egy új atomerőmű termelte áramra. A négy működő blokk kiváltása csak a 2030-as évek közepén válik esedékessé, addig az új blokkok által termelt áram mind műszaki, mind piaci értelemben súlyos gondokat okoz. A több mint kétszeresére növelt nukleáris kapacitás a villamosenergia-rendszerben többletköltségeket generál, ami növeli az áram árát.

Miközben a paksi paktum minden magyar állampolgárt érint, azt nem előzte meg társadalmi, szakmai vita. A döntést megalapozó részletes dokumentumokat, adatokat, számításokat – ha egyáltalán léteznek –, és egyéb információkat nem hozták nyilvánosságra. Az új paksi reaktorok és a járulékos beruházások több ezermilliárdos költségére nincs pénze az országnak. A beruházások számláját a 3000 milliárdos orosz kölcsönön felül további hitelekkel kell majd fedeznünk. Az így megszerzett pénz és az azok refinanszírozására felvett újabb hitelek évtizedekre el fogják adósítani a magyar államot.

Paks 2 ráadásul elvenné a teret a fenntartható megoldások elől a villamosenergia-rendszerben, és lefoglalná az azok alkalmazásához szükséges pénzügyi és egyéb erőforrásokat. A hat paksi blokk a 2020-as években rugalmatlanná tenné a villamosenergia-rendszert. Ezért képtelen lenne a kisléptékű, decentralizáltan termelt áram befogadására, melyekhez kifejezetten rugalmas rendszerre lenne szükség. A közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a magyarok többsége éppen a megújuló energiaforrásokat tartja megbízható, hosszú távú megoldásnak. Ha viszont a paksi paktumban foglaltak megvalósulnak, akkor a fenntartható megoldásoknak évtizedekre befellegzett. Ez azért is különösen sajnálatos, mert élő példája van annak, hogy más megoldás is létezik. Németország például 2022-ig minden atomerőművét bezárja, Magyarországon ekkor fogják üzembe helyezni az új orosz blokkokat. Németországban még egy felhős, téli napon is napenergiából 9 gigawatt energiát állítanak elő, ami Paks teljesítményének a 4,5-szerese.

A témáról részletes tájékoztatás található az Energiaklub és a Greenpeace honlapján, amely szervezetekkel a Levegő Munkacsoport szorosan együttműködik egy fenntartható, atommentes energiarendszer kialakítása érdekében.

Érdemes elolvasni a Magyar Tudományos Akadémián 2014. február 18-án rendezett konferenciáról szóló beszámolót is!

Hírfigyelő