Bírság szemétégetésért

Szinte nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk valahol az illegális hulladékégetés maró szagával. A Levegő Munkacsoport éveken keresztül eredménytelenül küzdött az illegális hulladékégetések elleni eredményes hatósági fellépésért, eddig hiába.

2013. január elsejével a lakossági tüzelés hatósági ellenőrzése átkerült a járási hivatalokhoz. Ez nem csak a jegyzők és a lakosság közötti gyakori személyes elfogultságot szüntette meg, de úgy tűnik, szakértelem is került a hivatalokhoz. A jegyzők ritkán rendelkeztek környezetvédelmi szaktudással, a járási hivatalok viszont megengedhetik magunknak, hogy képzett szakembert alkalmazzanak az ilyen ügyek kivizsgálására.

Egy isaszegi ügy kapcsán még tavaly fordultunk az illetékes körzetközponti jegyzőhöz. Két ingatlanon rendszeresen égettek hulladékot, illetve azzal fűtöttek. Az első fokon eljáró jegyző nem találta megalapozottnak a panaszt, így nem bírságolt meg senkit. A Levegő Munkacsoport fellebbezésének eredményeképp a kormányhivatal már az idei évben a járási hivatalt kötelezte új eljárás lefolytatására. A járási szakemberek négy szomszédot is megkérdeztek tanúként, akik egyöntetűen állították, hogy a panaszban említett szomszédok kéményeiből rendszeresen fekete, maró szagú füst távozik, de időnként a kertben is máglyát raknak kábelekből. A hatóság a tanúvallomások alapján áprilisban és májusban több előre be nem jelentett helyszíni szemlét is tartott, míg az egyik alkalommal tetten érték az egyik égetőt, aki a takaréktűzhelyben bútorlappal fűtött a vízmelegítéshez. Mivel korábban még nem volt ilyen eljárás az illetővel szemben, a maximális mértékben csökkentett, 300.000 helyett 70.000 forintos bírságot szabták ki.

Egy másik, horvátzsidányi ügyben a napokban telefonált a Kőszegi Járás munkatársa, aki egy olyan ügyben folytat eljárást, melyben szintén a Levegő Munkacsoport lépett fel. Itt tovább súlyosbítja az ügyet, hogy a hulladékot a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. hulladéklerakójáról hordják haza az elkövetők, kérdéses, hogy milyen engedélyek birtokában. Szerencsére ennél az égetésnél már több alkalommal is járt a rendőrség és tetten érték az elkövetőket, így borítékolható a bírság kiszabása.

A tanulság az ügyből, hogy érdemes fellebbezni, a hatósági szemlék és a rendőrség közbenjárása eredményt hozhat.

Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Hírfigyelő