Vissza a páros-páratlant!

Ha nem oldják meg a jövőben a szabályok betartatását, lényegében csak az autósok önkorlátozásában bízhatunk a következő szmogriadó idején. A rendőrség ugyanis nincs felkészülve arra, hogy érdemben ellenőrizze, részt vesznek-e a forgalomban a szmogriadó alatt leállítandó, a környezetvédelmi besorolásuk szerint különösen szennyező járművek. Ezért a Levegő Munkacsoport levélben javasolta Tarlós István főpolgármesternek, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítsa vissza a páros-páratlan rendszámon alapuló korlátozást.

Megkérdezte a Levegő Munkacsoport a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), miként ellenőrzik szmogriadó alatt, hogy közlekednek-e olyan gépjárművek, amelyek használatát a főpolgármester megtiltotta. A BRFK válaszából kiderül, hogy erre az ellenőrzésre a rendőrség nincs felkészülve. Márpedig egy intézkedés csak akkor hatásos, ha betartatható és következetesen be is tartatják – ez mindenütt így van a világon. Vagyis a mai szabályozás a jövőben aligha lesz képes lassítani szmog idején a levegő minőségének további romlását. Ezért a Levegő Munkacsoport a korábban már bevált páros-páratlan alapú korlátozás újbóli bevezetését javasolja a Fővárosi Önkormányzatnak. Ennek ellenőrzése, betartatása viszonylag egyszerű, és nem elhanyagolható a morális előnye sem. Kevesen vállalják ugyanis, hogy megsértenek egy előírást, ha mindenki látja. Így a legszennyezőbb járműveknek is a fele eleve kiesne a forgalomból, a másik felének légszennyezését pedig bőven ellensúlyozná, hogy jóval kevesebb gépkocsi lenne az utakon. Ez utóbbi azért is fontos, mert megszűnne a különösen nagy károsanyagkibocsátással járó araszolás a dugókban.

A Levegő Munkacsoport levele a főpolgármesterhez itt található: https://www.levego.hu/sites/default/files/level_tarlosistvannak_szmogrendelet_riasztas_2017marc_0.pdf

Hírfigyelő