Megváltozhat a hatóság hozzáállása az illegális égetésekhez

Reménykeltő választ kapott a környezetügyért felelős államtitkártól a Levegő Munkacsoport: lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövőben hatékonyabban lépjenek fel a hatóságok az illegális lakossági égetésekkel szemben.

A Levegő Munkacsoport korábban levélben hívta fel a Miniszterelnökség figyelmét arra, hogy a hatóságok ritkán intézkednek, amikor lakosok illegálisan égetnek (vagyis a műanyagokat és egyéb hulladékokat tüzelnek el a lakásukban vagy nyílt téren), és ha mégis, az esetek túlnyomó többségében a fellépésük nem jár érdemi eredménnyel. Ennek fő oka az ügyintézők ismerethiánya, valamint a felmerülő bizonyítási és jogértelmezési nehézségek. Ezért a Levegő Munkacsoport azt kérte a Miniszterelnökségtől, hogy a lakosság egészsége védelmében készítsenek részletes hatósági útmutatót az egységes jogalkalmazásra, és szervezzék meg az érintett ügyintézők továbbképzését.

V. Németh Zsolt államtitkár válaszlevelében kimondja: „…egyetértek azzal, hogy a lakossági hulladékégetéssel összefüggő hatósági fellépés hatékonyságát növelni kell. Ennek első lépéseként tárcának részletesen fel kívánja mérni a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok eljárási gyakorlatát, jogalkalmazási tapasztalatait és képzési igényeit.”

Hírfigyelő