A Levegő Munkacsoport a bírósághoz fordult az új Közlekedési Múzeum hatásvizsgálatáért

Olyan helyszínen kell felépíteni az új Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeumot, ahol ezzel egy leromlott terület újjáélesztéséhez járulhat hozzá, nem pedig a Városliget zöldfelületeit károsítja. Ez szakértők széles körének a véleménye, ennek ellenére az illetékes kormányhivatal álláspontja szerint még csak környezetvédelmi eljárásra sincs szükség a beruházás hatásainak elemzésére. Ezért a Levegő Munkacsoport keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, kérve, hogy semmisítse meg a Pest Megyei Kormányhivatal határozatát, amely környezetvédelmi szempontból zöld utat ad az építkezésnek.

Az ügyben másodfokon eljáró kormányhivatal álláspontja szerint a Városliget övezeti besorolása „beépítésre nem szánt terület”, ezért a múzeum megépítésének engedélyezéséhez nem kell környezetvédelmi eljárást lefolytatni. A Levegő Munkacsoport viszont rámutatott: a területet nem az övezeti besorolás formális megnevezésével, hanem az ott zajló valódi tevékenységgel kell azonosítani, ez pedig egyértelműen beépítés. Álláspontja szerint hibás volt a kormányhivatal határozata azért is, mert nem vette figyelembe, hogy a közlekedési múzeum építése csak egy része lenne a Városligetbe tervezett hatalmas beépítési projektnek, amelyeknek együttesen viszont különösen jelentős hatásuk van a környezetre. A civil szervezet azt kéri a bíróságtól, hogy új közigazgatási eljárást rendeljen el az ügyben, és adjon iránymutatást arra, hogy mindenképpen szükség van a környezeti hatások részletes megvizsgálására, mivel a Városliget több szempontból (például talajvíz-áramlás, zöldfelület, épített környezet, légszennyezés) is különösen érzékeny terület. A Levegő Munkacsoport azt is kéri, hogy bíróság függessze fel a határozat végrehajtását és ezzel a beruházás kivitelezését.

A Levegő Munkacsoport keresetlevele itt található: http://levego.hu/sites/default/files/kereset_Kozl_Muz_lmcs_kozlemenyhez.pdf

Hírfigyelő