Lontay Zoltántól búcsúzunk

Elkötelezett környezetvédőt, kiváló szakembert, hűséges barátot vesztettünk Lontay Zoltán május 7-én bekövetkezett halálával.

Lontay Zoltán közel három évtizeden keresztül működött együtt a Levegő Munkacsoporttal. Önzetlenül, folyamatosan átadott tudása lehetővé tette, hogy az energetika területén szakszerű és időszerű állásfoglalásokat készíthessünk, segítve ezzel a környezetvédelmi törekvéseinket.

Gépészmérnökként végzett az egyetemen, majd 1975 és 2013 között az Energiagazdálkodási Intézet munkatársa, főosztályvezetője volt. Ipari hőhasznosítási ügyeken, később a távfűtés hatékonyságjavítási kérdésein dolgozott. A 1980-as évektől kiemelten foglalkozott a megújuló energia hasznosításával és az energiahatékonyság javítási lehetőségeivel. Alapításától kezdve a Magyar Energiahatékonysági Társaság elnöke volt. Aktív tagként működött több, a fenntartható fejlődés kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szervezetben, így a Balaton Csoportban, amelyet „A növekedés határai” című könyv szerzőiként világszerte ismertté vált Donella és Dennis Meadows alapított.

Rendkívül aktív tagja volt a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének. Az utóbbi években szinte naponta adott szakmai tanácsokat, működött közre a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi tevékenységeiben. Képviselte a szervezetünket az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (CAN Europe) rendezvényein. Írásai a blogunkon olvashatók.

Csodáltuk hatalmas tudását és páratlan emberségét. Nagyon fog hiányozni nekünk.

Hírfigyelő