Levél a miniszternek és a főpolgármesternek a dunai hajók szennyezésének megszüntetéséért

Immár 3352-en írták alá azt a petíciót, amelyben haladéktalan intézkedéseket kérnek a Dunán közlekedő személyszállító hajók súlyos környezetszennyezésének megszüntetése érdekében. A Levegő Munkacsoport ezért levélben kérte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert és Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy mielőbb tegyenek eleget az aláírók követeléseinek, mivel a szennyezés sok ezer helyi lakost és rengeteg ide látogatót sújt.

Sokan meg is indokolták, hogy miért írták alá a petíciót, ezekből idézünk:

„. Újlipótváros, Szent István park környékén lakom, minden nap biciklivel közlekedem, többször megteszem a Parlament és az Árpád híd közötti távolságot, fél éve vásároltam biciklis maszkot, mert úgy éreztem nem kapok levegőt a benzingőztől és a nitrogén-dioxidtól.”

„A jelenlegi, kiemelten füstgázos a levegőben még maszkban is nehéz sétálni vagy futni.”

„Naponta többször sétálok kutyával a Szent István parknál. Én már évek óta mondom ugyanezt. Végre sokan mondjuk.”

„Az Erzsébet-híd és a Lánchíd között lakunk három kisgyerekkel, a Dunára néző ablakokkal. Alattunk a korzó sétálóövezet, a villamossíneken túl egy szinttel lejjebb a nagy autóforgalmú pesti rakpart, melyhez kikötve sorban egymás mellett méretes állóhajók. Bár a rakpartra le van vezetve áram is (az előttünk lévő kikötő stégére egy parti kiállásról megy be az áram), ezek az állóhajók mégis generátorral gyártják maguknak a villanyt. Ez még nálunk a harmadik emeleten is észlelhető lég- és zajszennyezéssel jár.”

A petíció – a Levegő Munkacsoport korábbi javaslataira alapozva – többek között követeli, hogy korszerűsítsék a hajók motorjait, lássák el azokat részecskeszűrőkkel, továbbá a hajók áramellátását kötelezően a parti hálózatról oldják meg.
 

Hírfigyelő