A Levegő Munkacsoport főbb eredményei 2019-ben

2019 legnagyobb sikerének azt tekintjük, hogy az önkormányzati választásokon Budapesten olyan főpolgármestert és öt olyan polgármestert választottak meg, akik jogilag számonkérhető kötelezettségeket vállaltak arra, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a „Számonkérhető döntéseket a Zöld Budapestért” kampány követeléseinek megvalósítására.

A Levegő Munkacsoportnak sikerült – uniós támogatásból – beszereznie egy újfajta és Magyarországon minden bizonnyal egyedülálló, a rendkívül apró részecskék számát és átlagos méretét kimutató műszert. Az ilyen típusú mérés azért rendkívül fontos, mert minél kisebbek azok a részecskék, amelyek a fűtésből, a gépjármű-közlekedésből és más emberi tevékenységekből kerülnek a levegőbe, annál nagyobb az egészségkárosodás veszélye. Az új műszerrel végzett mérések eredményei komoly visszhangot kaptak, ami újabb reményt ad arra, hogy végre határozott intézkedéseket hoznak a levegő minőségének javítására.

Jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki az a nemzetközi projekt, amelyet a Levegő Munkacsoport kezdeményezett, és amely – a német kormány támogatásával – azt vizsgálta, milyen éghajlatvédelmi, környezetvédelmi hatásai voltak az európai uniós támogatásoknak. Huszonegy EU-tagország 42 civil szakértőjének válaszaiból az derült ki, hogy sok hasznos fejlesztéshez járultak hozzá az uniós támogatások, de összességében egyáltalán nem rózsás a kép. A civilek szerint az uniós támogatások radikális átalakítása szükséges, és erre konkrét javaslatokat is tettek.

Számos nemzetközi és hazai civil szervezettel együttműködve, az Európai Bizottság LIFE programja támogatásával javaslatokat készítettünk a kormány részére a készülő Nemzeti Energia és Klíma Terv (NEKT) kialakításában és többször folytattunk egyeztetést a NEKT készítőivel, remélve, hogy javaslataink beépülnek a végleges változatba.

Széles körű nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (ECF) támogatásával dolgoztunk az alacsony kibocsátású övezetek létrehozásáért a hazai városokban, kilométer- és szennyezésarányos útdíj bevezetéséért Budapesten, a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának távérzékeléses ellenőrzéséért, a tehergépkocsik útdíjának kiterjesztéséért és az útdíj komolyabb differenciálásáért környezeti szempontok alapján, továbbá a közautózás és az elektromobilitás elterjesztéséért – és úgy látjuk, mindezeknek folyamatosan növekszik a társadalmi támogatottsága.

Olyan levegőminőségi tervek elkészítését és végrehajtását igyekeztünk jogi úton kikényszeríteni – a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) közreműködésével és az Ügyfél a Föld (Client Earth) támogatásával –, amelyekkel érdemben csökkenthető a levegő szennyezettsége Budapesten és környékén, valamint a Sajó völgyében. Javaslataink figyelembevételével a hatóságok megkezdték a tervek felülvizsgálatát. Részt vettünk a készülő Országos Levegőterhelés-csökkentési Program társadalmi vitájában is.

Környezeti Tanácsadó Irodánk 2019-ben 560 esetben adott tanácsot a hozzá forduló lakosoknak. Tevékenységét elsősorban az Európai Bizottság által finanszírozott „Nincs B Bolygó” projekt tette lehetővé, amelynek keretében felvilágosító munkát is végzünk a lakossági szilárd tüzelés egészségre és éghajlatra gyakorolt hatásáról, valamint az energiahatékonyság javításának, a megújuló energiaforrások használatának és az elektromobilitásnak a fontosságáról.

Komoly érdeklődést váltott ki az Európai Bizottság és az EU-Oroszország Civil Fórum által támogatott projektünk, amelynek során Budapesten és Szentpéterváron szülők segítségével mérjük, mennyire szennyezett a levegő ott, ahol gyermekeik tartózkodnak.

Számos kerület és Budapest-környéki település területszabályozását, fejlesztési terveit véleményeztük.

Köszönjük a sok segítséget, támogatást, biztatást, ami lehetővé tette eredményes munkánkat, és azt, hogy 2020-ban is reményteljesen folytassuk tevékenységünket!

Hírfigyelő