Gyermekeink közvetlen közelében mérjük a levegő minőségét

2019 őszén indult el új projektünk, melyben szülők, nagyszülők bevonásával, lakossági mérések segítségével térképezzük fel Budapest levegőminőségét azokon a pontokon, ahol a gyermekek a legtöbb időt töltik.

Egyszerű készülék, többféle mérés

Kis méretű, hordozható levegőminőség-mérő szenzorokat adunk kölcsön szülőknek, nagyszülőknek, akiknek mindössze az a feladatuk, hogy azt maguknál tartsák amikor gyermekükkel sétálnak, játszótérre, óvodába, bölcsődébe mennek, vagy akár otthon tartózkodnak.

A készülékről: A szenzor (Atmotube PRO Air Quality sensor) többféle légszennyezőt is mér. A gyakran „szálló por”-ként is nevezett kis méretű részecskék több frakcióját, a PM10, PM2,5 és a PM1 (vagyis a 10 mikrométernél, 2,5 mikrométernél és 1 mikrométernél kisebb átmérőjű) részecskék tömegét lézeres optikai szenzor segítségével méri a készülék. Ezek a részecskék Magyarországon a légszennyezés okozta egészségi és anyagi károk legfőbb okozói, és főként a dízeljárművek kipufogója, a szilárd tüzelés, és a fékek, gumik és egyéb felületek kopása miatt jutnak a levegőbe. Az illékony szerves szennyezőket (VOC-k) fém-oxid (MOx) alapú szenzorral méri a műszer. Ezeknek az anyagoknak a szintje főleg belső terekben emelkedhet meg, és irritációt, „beteg épület szindrómát” okozhatnak. A légszennyezők mellett hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást is mér a készülék, az adatokat egy okostelefonos applikációval lehet megjelentíteni.

 

Miért jó a szülőknek, gyermekeknek?

A bárki által könnyen használható kis műszer hasznos információkkal szolgál a felhasználó számára: megfigyelhetik, hogy milyen hatása van különböző eseményeknek (pl. főzés, porszívózás) a levegőminőségre, mikor érdemes szellőztetni, a kinti levegőn sportolni, aktív testmozgást végezni, és ez mikor kevéssé ajánlott a gyermekek számára. A saját mérések tapasztalatainak köszönhetően a levegőminőséggel és a környezettel kapcsolatban sokkal tájékozottabbá, tudatosabbá válik így a szülő, és így gyermeke egészsége érdekében is előnyösebb mindennapi döntéseket tud hozni.

Miért jó a közösségnek?

A lakossági mérés módszere számos előnnyel jár. Először is, Budapest számos olyan, változatos, gyermekek által sűrűn látogatott pontjának levegőminőségéről szerzünk így adatokat, amelyeken eddig nem volt lehetőségünk mérni, és amelyek a hivatalos mérőállomásoktól is távol találhatók. Az adatok ismeretében így hitelesebben tudunk érvelni a döntéshozóknak a levegőminőség javítására irányuló szakpolitikai lépések mielőbbi bevezetése érdekében. Ráadásul, a közösségi méréseknek óriási szemléletformáló és közösségépítő ereje van: a saját maguk által végzett mérések során maguk a szülők is tudatosabbá válnak a légszennyezettséggel és az egészséggel kapcsolatban, és határozottabban támogatnak majd a levegőminőség javítását célzó intézkedéseket.

Csatlakozz Te is a lakossági méréshez!

 

 

Hírfigyelő