Védjük meg a Normafát!

Egyetlen fát se vágjanak ki és ne létesítsenek újabb autóparkolót a Normafán – erre szólította fel Pokorni Zoltánt a Levegő Munkacsoport. A XII. kerületi polgármesternek írt levelében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett fakivágások terve ellentétes a Fővárosi Közgyűlés által megszavazott, klímavészhelyzetet kihirdető határozattal.

A XII. kerületi Önkormányzat az autóparkoló létesítését egyebek mellett azzal indokolta, hogy az erdő területén megszüntetik a szabálytalan parkolásokat. A Levegő Munkacsoport értetlenül áll ezen indoklás előtt, hiszen a szabálytalanságok ellen eddig is határozottan fel kellett volna lépni. Az önkormányzat azt is közölte, hogy a környéken újabb zöldfelületeket fognak kialakítani. A Levegő Munkacsoport üdvözli ezt a szándékot, azonban az új zöldfelületek létrehozásához egyáltalán nem szükséges a már meglévő fákat kivágni. A parkoló terve azért is elhibázott, mert az a Normafa autóval történő megközelítését ösztönzi, miközben az lenne kívánatos, hogy kirándulni vágyok tömegközlekedéssel érjék el a területet.

Amiatt is aggályosnak tartja a civil szervezet a fakivágás engedélyezését, mert az Natura 2000 területen történne, és az érintett rész természetvédelmi szempontból különösen értékes területek védőövezetét képezi.

„Megdöbbentő, hogy a 21. században egy önkormányzatnak egyáltalán eszébe jut, hogy egy fákkal borított zöldterületből autóparkolót alakítson ki. Budapesten különösen életbevágó, hogy egyetlen négyzetméter zöldfelületet se szüntessenek meg, hiszen a növényzet, a fák elengedhetetlenek a városi lakosság egészségének megőrzéséhez” – jelentette ki Bardóczi Sándor tájépítész, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja.

A Levegő Munkacsoport kéri, hogy minél többen írják alá a Normafa fáinak megmentéséért indított petíciót.

Hírfigyelő