Környezetvédelmi díj a teherbringa-kölcsönzőknek

Idén a Cargonomia alapítói, Erős Levente, Despoisse Adrien, Lazányi Orsolya, Liegey Vincent és Strenchock Logan kapta a Radó Dezső Díjat, amelyet hét évvel ezelőtt alapított a Levegő Munkacsoport és a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV Klub). A díjat olyan hazai szakemberek kapják, akik kiemelkedő eredményeket értek el a teherszállítás okozta környezetszennyezés csökkentésében.

A Cargonomia (video) egy nyitott közösségi műhely, amelyet 2015-ben alapított 5 fiatal szakember. A Cargonomia egyrészt a Zsámboki Biokert zöldségdobozainak átadópontjaként működik, ahol a vásárlók személyesen vehetik át a helyi termelésű bioélemiszereket, vagy azokat teherbiciklivel szállítják ki a megrendelők számára a teherbringa futárok. A Cargonomia csapata a teherbiciklik népszerűsítésén is dolgozik. A csapat igyekezett összekötni a teherbringa-tulajdonosokat azokkal, akik környezetbarát módon szerettek volna nagyobb tárgyakat mozgatni, költözni vagy épp a bevásárlást elintézni. Ezekre a tapasztalatokra alapozva és egy nemzetközi teherbicikli-megosztó hálózat által inspirálva 2018 márciusában a csapat elindította a Közösségi Teherbicikli Kölcsönző rendszert, avagy a KözTeherbringa Rendszert, melynek keretében már Budapest hat különböző pontján érhetők el teher- és gyerekszállító bringák és bicikli utánfutók. A csapat először saját teherbringáit és utánfutóit tette elérhetővé, melyek nagy része a Cyclonomia DIY (Csináld magad!) bicikliműhelyében készült. A bringákat már meglévő partnerkapcsolataikra alapozva olyan közösségi pontokra helyezték el, amelyek szintén elkötelezettek a fenntartható városi élet megteremtése mellett. A rendszert egy nyílt forráskodú platform támogatja, amely a kozteherbinga.hu címen elérhető. A felhasználók itt láthatják az átadó pontokat és a hozzáférhető bicikliket és utánfutókat. A KözTeherbinga Rendszer már más teherbringa tulajdonosokat is arra inspirált, hogy megosszák saját biciklijüket a platformon keresztül és elérhetővé tegyék azt egy tágabb közösség számára.

A 2019. évi Radó Dezső Díjat Tapolcán, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 13. Nemzetközi Konferenciájának 240 résztvevője előtt adta át Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Szabó Zoltán, az NLV Klubjának elnöke.

Lukács András egy ötvenezer forintos Környezettudatossági különdíjat is átadott a diákoknak meghirdetett 2018. évi Logisztikai Csapatbajnokság egyik indulójának, a Széchenyi Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék „Lean On” csapatának.

Honlapunkon annak idején hírt adtunk arról, kik kapták a Radó Dezső Díjat 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban.

Hírfigyelő