Sérti az egészséges környezethez való alkotmányos jogot a Red Bull légi parádé

Üdvözli a Levegő Munkacsoport, hogy Tarlós István végre ígéretet tett: amíg ő a főpolgármester, nem lesz több Red Bull légi parádé. A polgármester a zajjal és zűrzavarral indokolta döntését, ám a szakértő Levegő Munkacsoport mindezt a brutális légszennyezéssel is kiegészíti.

Engedélyezni sem lenne szabad, nemhogy évi 1,9 milliárd forint közpénzzel segíteni a budapesti Red Bull légi parádét. Ezt már 2010-ben megállapította a zöld ombudsman: „…a Red Bull Air Race repülőrendezvény által jelentett környezeti terhelések következtében a rendezvény a belvárosban, ilyen sűrűn beépített lakott területen való megtartása az egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze.” Ugyanabban az évben a Levegő Munkacsoport üdvözölte, hogy a hatóságok teljesítették a jogszabályi kötelezettségeiket, és akkor nem engedélyezték a rendezvény megtartását.

Ma már túlságosan gyakorivá vált, hogy a hatóságok nem a jogszabályoknak, hanem a – sokszor informális – politikai utasításoknak tesznek eleget. Ez pedig életveszélyes, hiszen így fordulhat elő, hogy az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető tevékenységeket engedélyeznek. Ez történt a Red Bull légi bemutató esetében is. A napokon keresztüli magas zajszennyezés rendkívül megterheli a környéken élőket, rövid távon ellehetetleníti a normális életvitelt, hosszabb távon pedig idegrendszeri és egyéb megbetegedéseket okozhat. A repülőgépek légszennyezése is hatalmas: mérések bizonyítják, hogy a felszálló gépek által kibocsátott, rendkívül mérgező anyagok szélirányban még 10 kilométeres távolságban is négyszer-ötször magasabb koncentrációban vannak jelen, mint a háttérszennyezés. Ez a szennyezés egyúttal fokozza a globális felmelegedést is.

A Red Bull légi parádét nemcsak az évi 1,9 milliárd forint közpénzzel támogatja a magyar kormány, hanem azzal is, hogy nem fizetteti meg sem a közterületfoglalást, sem a rendőrség és más állami szerveknek a rendezvény megvalósításához szükséges munkáját. Nehezen magyarázható ez az állami támogatás, hiszen a kormány épp az energiaitalok egészségkárosító hatásaira tekintettel vetett ki korábban – helyesen – egészségügyi különadót ezekre a termékekre. Most pedig egy ilyen termék reklámozását támogatja az energiaitalok különadójából befolyó összeg többszörösével. Mindez még inkább visszás annak fényében, hogy kormány az illetékes tárcának a levegőszennyezés csökkentésére évente mindössze néhány tízmillió forintot biztosít. Az pedig végképp hiteltelenné teszi a kormányt, hogy miközben folyamatosan a tömeges migráció veszélyeire hívja fel a figyelmet, egy olyan rendezvényt engedélyez és támogat, amely felerősíti a menekültválság legfontosabb okozóját, az éghajlatváltozást.

Hírfigyelő