A bíróság megsemmisítette a levegőminőségi terveket – Csehországban

A Cseh Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bírósága megsemmisítette Brno (Brünn) város levegőminőségi tervét, és úgy határozott, hogy azt újra el kell készíteni. A döntés szerint a tervben meghatározott intézkedések nem elégségesek a légszennyezés csökkentésére. Ez bíztató üzenet a közép- és kelet-európai országok számára, ahol a Levegő Munkacsoport jogi úton igyekszik elérni a levegőszennyezés csökkentését.

A cseh kormány már a negyedik levegőminőségi pert vesztette el az elmúlt hónapokban. Döntés született korábban Ostravában, Ústi nad Labemban és Prágában is. Brnóban az eljárásokat két helyi lakos indította még 2016-ban, és a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet támogatta, amely Európa több országában küzd azért, hogy a levegőminőségi tervek a jelenleginél hatékonyabban védjék az embereket.

Idén áprilisban Magyarországon indult hasonló ügy. A Levegő Munkacsoport a Környezeti Management és Jog Egyesülettel (EMLA) közösen – a ClientEarth nemzetközi környezetjogi szervezet támogatásával – kérelmet nyújtott be az illetékes hatósághoz a Budapestre és környékére vonatkozó levegőminőségi terv felülvizsgálata érdekében.

A cseh bíróság jogerős ítélete rámutatott arra, hogy a korábban elkészített levegőminőségi tervek nem felelnek meg a levegőminőségről szóló irányelvben előírt követelményeknek, a gyakorlatban nem működnek, és ezért újra el kell készíteni azokat, konkrét, végrehajtható intézkedésekkel, a szükséges eszközök leírásával, szigorú, rövid határidőkkel, valamint az intézkedések hatékonyságának értékelésével. A civilek bíznak benne, hogy a bíróság jogértelmezése alapján a cseh környezetvédelmi hatóságok most már kellően hatékony tervet fognak készíteni, amely a levegőszennyezés jelentős csökkentéséhez vezet a lehető legrövidebb időn belül.

A közép- és kelet- európai országok már hosszú évek óta komoly levegőminőségi válságot élnek. Az uniós és nemzeti szabályozásukban előírt határértékeket több helyen messze túllépik, elsősorban a részecskeszennyezéssel (PM10) és a magas nitrogén-dioxid-koncentrációval vannak gondok. Az ilyen területeken kötelező levegőminőségi tervet készíteni, levegőminőség-javító intézkedéseket megfogalmazni és azokat rövid időn belül végrehajtani. Sajnos az eddigi intézkedések területi és országos szinten is túl lassúaknak bizonyultak ezekben az országokban. Emiatt mind a négy visegrádi ország ellen kötelezettségszegési eljárás folyik, amely nemrégiben már az Európai Bíróság előtti szakaszba ért Magyarország esetében is. Csehország ezt egyelőre megúszta, elsősorban annak köszönhetően, hogy az Európai Bizottság úgy gondolta, hogy talán ott egy kicsivel komolyabban veszik a légszennyezettség elleni küzdelmet. A területi levegőminőségi tervek újraírása pedig reményt ad arra, hogy a legszennyezettebb csehországi városokban jobb védelmet kapjon az emberi egészség.

A Levegő Munkacsoport bízik benne, hogy a jó külföldi példák bebizonyítják a magyar döntéshozóknak is: a levegőminőségi szabályokat az eddigieknél komolyabban kell venni, nem lehet a nagyobb jelentőségű és hatékonyabb intézkedéseket tovább halogatni. Többek között rövid időn belül be kell tiltani a lignit háztartási tüzelésre való értékesítését, országosan be kell tiltani az avarégetést, fokozni kell az illegális égetések elleni hatósági fellépés hatékonyságát, a nagyvárosokban városi útdíjat, illetve alacsony kibocsátású övezeteket kell bevezetni, fejleszteni kell a közösségi közlekedést, javítani kell a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeitf, bővíteni kell a zöldfelületeket, és tartózkodni kell a nagy forgalmat vonzó beruházások.

A cseh bírósági ítélet a magyar környezetvédelmi hatóság számára is tanulságos lehet, ők felelnek ugyanis a levegőminőségi tervek elkészítéséért és végrehajtásáért. A jelenlegi terveket hazánkban is azonnal felül kell vizsgálni és az uniós követelményekkel összhangba kell hozni – mindannyiunk egészsége érdekében.

A kép forrása: http://www.blesk.cz/clanek/regiony-brno-brno-zpravy/451518/brno-ma-dalsi-novy-plan-na-reseni-smogu-do-centra-nepustime-auta.html

 

Hírfigyelő