A kéményellenőrzések megszüntetése veszélyes – helyesen döntött Áder János

Üdvözlendő Áder Jánosnak az a döntése, hogy nem írja alá a múlt héten elfogadott törvényt, amely megszüntette volna a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését. Ezt kérte korábban a köztársasági elnöknek írt levelében a Levegő Munkacsoport is.

A civil szervezet álláspontja szerint a kötelező kéményellenőrzés megszüntetése a tüzelőberendezések és kémények általános magyarországi állapota miatt rendkívüli veszélyeket hordoz. Az ellenőrzés elmaradásával várhatóan még az eddigieknél is jóval magasabb lenne a szén-monoxid-mérgezés miatti életveszélyes helyzetek és halálesetek száma. A kötelező kéményellenőrzések megszüntetése emellett további haláleseteket okozna a növekvő légszennyezettségen keresztül, hiszen a rossz állapotban lévő tüzelőberendezések és kémények használata, továbbá a nem megfelelő, gyakran illegális tüzelőanyagok égetése a részecskeszennyezettség első számú oka. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a PM2,5 részecskekibocsátás több mint 80%-áért a háztartási tüzelés felelős. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legújabb jelentése a levegő minőségéről1 pedig rámutat, hogy csak a részecskeszennyezés miatt évente legalább 10.000 ember hal meg idő előtt Magyarországon.

A kéményseprés jelentőségét az is mutatja, hogy a légszennyezés csökkentése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium együttműködést kezdeményezett a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal éppen a kémények és tüzelőberendezések ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint az új törvényi előírás mindezen okok miatt sértené az Alaptörvényben rögzített jogot az egészséges környezethez való jogot, továbbá veszélyeztetné az uniós jogszabályokban és nemzetközi szerződésekben előírt légszennyezés-csökkentési kötelezettségeink teljesítését.

1 https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2017

Hírfigyelő