A légszennyezésről az országgyűlési bizottságban

Fel kell gyorsítani a levegőminőség javításáról szóló kormányprogram végrehajtását. Úgy tűnik, ebben pártállástól függetlenül egyetértettek az országgyűlési képviselők a Fenntartható Fejlődés Bizottsága mai ülésén. A téma tárgyalását a Levegő Munkacsoport kezdeményezése nyomán tűzte napirendjére a bizottság.

Az ülésen a Levegő Munkacsoport elnöke és Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője elmondták, hogy tömegesen érkeznek az irodához lakossági panaszok a szennyezett levegő miatt. Lukács András és Lenkei Péter kifejtették, hogy a legtöbb bejelentés a lakossági illegális égetések (műanyagok és egyéb hulladékok elégetése), továbbá a lignittel történő fűtés miatt érkezik. Idéztek a Mátrai Gyógyintézet orvosigazgatójának leveléből, aki a következőket írta: „A mátrai lignit kéntartalma nagyon magas (egyes mérések szerint akár 7%), égésekor kénsav és kénessav képződik, mely marja, roncsolja a nyálkahártyát, a tüdőt, légutakat, asztmás rohamot produkálva, az igen magas incidenciájú COPD-s betegek állapotát rontva. A levegőszennyeződés odáig fajult, hogy 17 óra után a vidéki települések nagy részein levegőre menni nem lehet, a kén csípős szaga szinte beivódik mindenbe.”

Idéztek egy előző nap kapott lakossági bejelentésből is, hangsúlyozva, hogy tömegével érkeznek hasonló panaszok: „A falunkban több lakóházban a mezőgazdaságban használt csepegtető rendszer műanyag csövével fűtenek. Még eddig bármelyik hivatalos szervnek lett szólva, senki nem tesz semmit. Kérdésem az lenne, hogy hová forduljanak ebben az ügyben a szomszédban lakók. Már az utcán elhaladó emberek sem tudnak levegőt venni, amikor ott legalább 3 házban fűtenek. Az önkormányzat nem tesz semmit!”

A Levegő Munkacsoport már évekkel korábban részletes javaslatokat dolgozott ki a lakossági fűtés okozta szennyezések csökkentésére. A bizottsági ülésén ezek közül ismertettek röviden néhányat: be kell tiltani a lignit és a vizes fa árusítását a lakosság részére, országosan tiltani kell az avarégetést, szigorúbban kell szabályozni a kis tüzelőberendezéseket. Továbbá a jelenlegi néhány 10 millió forint helyett legalább egymilliárd forintot kellene fordítani a lakosság tájékoztatására, mivel a szennyezés egyik fő oka az ismerethiány.

Hírfigyelő