Négy fal között – egészségesen

A lakásokban, irodákban, tantermekben megbújó egészségkárosító anyagoktól könnyen megbetegedhetnek az ott lakó, dolgozó, tanuló emberek. Odafigyeléssel és a megfelelő ismeretek birtokában számottevően csökkenthető a veszély. Ezt segítette elő a Levegő Munkacsoport most záruló projektje.

Március 31-én fejeződik be a Levegő Munkacsoport Négy fal között egészségesen projektje, amelyben a környezetvédő szervezet képviselői bemutatták a beltéri levegő minőségét befolyásoló tényezőket, azok jelentős hatásait, valamint a fenntartható életmód kialakításával kapcsolatos egyszerű, gyakorlatias lehetőségeket.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) által támogatott egy éves kampány keretében a civil szervezet munkatársai oktatási intézmények, irodák és magánlakások házi porának szennyezettségét vizsgálták meg 10 helyszínen. Az adatok nyilvánossá tételével és szakmai elemzésével hívták fel a döntéshozók és a média figyelmét a problémára, majd a tanulságokat egy szakmai konferencián is megvitatták.

A projekt keretében a lakosság tájékoztatása céljából elkészült a beltéri légszennyezésről, valamint a fenntartható lakásfelújításról szóló kiadvány, amelyek elektronikusan is elérhetők az interaktív honlapon. A projekt Facebook oldalához továbbra is lehet csatlakozni. A döntéshozóknak (intézményvezetőknek, politikusoknak, gyártóknak és forgalmazóknak) szakmai ajánlások készültek.

A projekt kiemelt részét alkották a középiskolai előadások: a Levegő Munkacsoport szakértői 20 középiskolában tartottak akciónapot Zalaegerszegtől Dunaújvároson át Hajdúböszörményig. Az alternatív órákon több mint 2000 diák ismerkedett meg a szennyezett beltéri levegő problémakörével. A szakértők az huszonévesekkel nyári ifjúsági rendezvényeken találkoztak, a környezeti nevelőknek pedig egy továbbképzésen adták át tudásukat a témával kapcsolatban.

Az elméleti ismereteket a gyakorlatban is kipróbálták: a Levegő Munkacsoport közreműködésével egy szekszárdi középiskola tantermét újították fel, és erről egy tájékoztató kisfilm is készült.

Az iskolai előadások egy részében a GreenProfit is segített, a rendezvényekről szóló cikkük itt érhető el.

A beltéri levegőminőség szempontjából kiemelt terület a lakásfelújítás. Felkészüléssel, a honlapról szerzett ismeretekkel és odafigyeléssel megszabadulhatunk a lakásunk, munkahelyünk levegőjét szennyező anyagok nagy részétől.

A Négy fal között egészségesen projekt a KEOP-6.1.0/B/11-2011-0094 számú pályázat keretében Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Hírfigyelő