Az IMF nem ajánlja a tömegközlekedési támogatások csökkentését

A Nemzetközi Valutaalap a tömegközlekedés hatékonyabbá tételét sürgeti, nem pedig az erre fordított állami támogatások csökkentését – derül ki abból a levélből, amelyet az IMF magyarországi képviselője tegnap küldött a Levegő Munkacsoportnak. A civil szervezet kérdéseire válaszolva, Irina Ivasenko kifejti: az IMF azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy teljes egészében ismerje el a költségvetésben a tömegközlekedésnek nyújtandó támogatásokat ahelyett, hogy évről évre alultervezi azokat, és év közben ad támogatást a fizetőképesség fenntartására, tőkenöveléssel vagy az adósságok átvállalásával. Ugyanakkor, amennyiben a kormány csökkenti a támogatásokat és a tömegközlekedés adósságállományát, akkor ezt egy értelmes szerkezeti átalakítási terv mentén kell megvalósítania, máskülönben a támogatások elkerülhetetlenül növekedni fognak és az adósságok ismét felhalmozódnak.

Évek óta ugyanezt javasolja a kormánynak a Levegő Munkacsoport is. A szerkezetátalakítás azonban csak úgy lehet sikeres, ha nem korlátozódik a tömegközlekedési vállalatokra, hanem átfogja a teljes közlekedési rendszert és a településfejlesztést is, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a tömegközlekedést, működésének hatékonyságát. A civil szervezet ez ügyben már többször juttatott el részletesen kidolgozott javaslatokat a kormánynak. Megvalósításukkal jelentősen növelhető a tömegközlekedés stabilitása és vonzereje, így az utasok száma és ezzel együtt a bevétele is.

A Levegő Munkacsoport kérdései és az IMF válaszai magyarul (a Levegő Munkacsoport fordítása) és angolul itt tekinthetők meg.

További kapcsolódó anyagok:

Hírfigyelő