A civilek üdvözlik a döntést a budai fonódó villamosokról

A Budai Fonódó villamoshálózat megvalósítása érdekében tevékenykedő és annak előmozdításában komoly szerepet vivő[1] civil szervezetek – a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület a Budapesti Városvédő Egyesület, a Magyar Kerékpáros Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub és a Greenpeace Magyarország – üdvözlik Budapest II. kerülete képviselő-testületének mai döntését[2] a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kompromisszumos javaslatának elfogadásáról.
A civil szervezetek egyúttal köszönetüket fejezik ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, amely kompromisszumos javaslatával[3] lehetővé tette a kedvező döntés meghozatalát. Örömteli, hogy hamarosan megvalósulhat a Moszkva téri leágazás, felújítják a 17-es villamos pályáját a szükséges közúti rekonstrukcióval együtt, és részben rendezik a Moszkva tér felszíni közlekedését is. Egyúttal pedig összekötik a 17-es és a 19-es villamos vonalát, amelynek megvalósítása nem hagyható el, miután ez az összekötés képezi a fejlesztés lényegét. Ily módon Észak- és Dél-Buda között átszállás nélküli kötöttpályás kapcsolatok jönnek létre, naponta tízezrek utazását könnyítve meg.
A kerületi képviselőtestület döntése azt is jelenti, hogy amennyiben a Fővárosi Önkormányzat a módosításokkal ismételten benyújtja a projektet az NFÜ felé, a kerületi önkormányzat a megállapodásnak megfelelően kiadja a szükséges tulajdonosi és kerületi szakhatósági hozzájárulásokat.
A civil szervezetek a továbbiakban is aktív figyelemmel fogják kísérni a beruházás sorsát, amelyet példaértékűnek, az egyik legfontosabb, az élhető város és a környezet fenntarthatósága irányába tett elköteleződésnek tartanak.

Hírfigyelő