Bátortalan az új uniós közlekedéspolitika

Sok évre előre fogalmaz meg stratégiai célokat az Európai Unió Bizottsága a fehér könyvekben, az EU hivatalos politikáját rögzítő dokumentumokban. A közlekedésről 2001-ben kiadott 2010-ben lejárt, ideje hát újrafogalmazni a célokat. Az Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához – Úton egy versenyképes és erőforrás-hatékony közlekedési rendszer felé című új fehér könyv az elődjénél ambíciózusabb, 2050-ig szab irányt a közlekedési politikának.
Kitűzött céljai közül a legfontosabb a mainál jóval alacsonyabb széndioxid-kibocsátású közlekedés 2050-ig. A cél, hogy 2050-ben a közlekedés széndioxid-egyenértéken számított üvegházhatású gázkibocsátása ne érje el a 30 százalékát az Európai Unióban 2008-ban mért 961 millió tonnának (amiből a közúti közlekedés részesedése 899 millió tonna volt). Mára bizonyossá vált ugyanis, hogy a fosszilis energiahordozók elégetésével az ember saját civilizációját veszélyezteti, a robbanómotorokat tehát ki kell vezetni a használatból. Kár, hogy nem vetettek alá ennek a célnak minden részletet az anyag szerkesztői, és nem javasolják az átalakítás gyors megindítását. A fehér könyv ugyanis a 2020-ig terjedő időszakról semmit nem mond, 2030-ig tűzi ki célul az üvegházhatású gázkibocsátás átlagosan évi 1 százalékos csökkentését, majd utána kell átlagosan évi 2,5 százalékkal csökkenteni (a 2008. évi bázishoz képest). Megnyugtatóbb lenne egy gyorsabb indítás például azzal, hogy minden lehető erőforrást a vasút, illetve a közösségi közlekedés versenyképességének a javítására csoportosítanak át a tagállamok.
A helyes felismerés tehát sajnálatos módon a cselekvés halogatásával párosul. A 40 javaslatot tartalmazó előterjesztést rövidesen tárgyalja és várhatóan el is fogadja az Európai Közlekedési Miniszterek Tanácsa. A tárgyalások és szavazás előtt a Levegő Munkacsoport még rámutatott a fehér könyv néhány alapvető hiányosságára, és javaslatokat is tett, amelyeket eljuttatott a Tanácsban az EU elnökségét képviselő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak.

Hírfigyelő