Vegyszermentes parkok

Több városban már vegyszerek nélkül tartják fenn a parkokat – hangzott el azon a konferencián, melyet a Környezet és Egészség Szövetség (Health and Environment Alliance, HEAL) tartott a héten Torkig vagyunk a permetszerekkel (Sick of Pesticide) címmel Brüsszelben. A HEAL célja, hogy szerte a világon, így Magyarországon is minél több iskola és önkormányzat elkötelezze magát a vegyszermentesség mellett, mert ez hozzájárulhat a daganatos és egyéb megbetegedések számának csökkenéséhez.
A konferencián elhangzott előadások főként az új növényvédelmi akciótervekkel foglalkoztak Európa különböző országainak szemszögéből. Az unió ugyanis kötelezően előírta, hogy 2012-ig minden tagország készítse el saját fenntartható növényvédelmi akciótervét.
A flamand résztvevő példaként elmondta, hogy több városukban már semmilyen vegyszert sem alkalmaznak a közterületeken, parkokban és iskolákban, mivel tapasztalataik szerint a fabetegségek nagy része legfeljebb egy évig tart, és a fa a következő évre magától meggyógyul. Ráadásul a parkokban a növényzet betegsége nem jár a mezőgazdaságban jelentkező terménykieséssel, így gazdasági veszteséggel sem, a park fáinak permetezése viszont igen komoly egészségi kockázatot jelent az ott sétáló emberekre, ott játszó gyerekekre. A Levegő Munkacsoport részéről Simon Gergely környezetkémikus tartott előadást a civil szervezet munkájáról a növényvédelem terén.
A rendezvényen, amely a Növényvédelmi Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) társszervezésében zajlott, a Levegő Munkacsoport mellett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Közlekedési Klub is képviseltette magát, valamint ott voltak a vegyszermentességért folytatott kampány brit, belga és francia résztvevői is.

Hírfigyelő