Javaslatok az adócsalások visszaszorítására

Az adócsalások és adóelkerülések visszaszorítására irányuló, konkrét, szövegszerű módosító javaslatokat jutatott el a Levegő Munkacsoport az országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési, valamint Gazdasági és informatikai bizottságához. A civil szervezet számításai szerint legalább 100 milliárd forint többletbevételhez jutna az államháztartás, és a gazdaság is jelentősen fehéredne, ha elfogadnák az országgyűlés napirendjén lévő adótörvény-javaslathoz benyújtott indítványukat. A Levegő Munkacsoport ezzel is annak a célnak az elérését kívánja elősegíteni, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök így fogalmazott meg: „Aki mulat, annak fizetnie is kell. Mennél többet mulat, annál többet kell fizetnie, és a közterhekből mindenkinek, aki erre fizikailag képes, ki kell venni a részét. Nincs kibúvó, nincs kivétel, nem lehetnek kiváltságok és kiváltságosok.”

A civil szervezet javaslatainak elfogadásával csökkenne a jövedelmek kiáramlása az országból, javulna az államháztartás helyzete, és versenyképesebbé válnának a hazai munkaigényes tevékenységek, miáltal növekedne a foglalkoztatottság. Így kevesebb jövedelem áramlik majd a külföldi olajtársaságokhoz és autógyárakhoz, és helyettük a magyar munkahelyek részesülhetnek több támogatásban.

A Levegő Munkacsoport megszüntetni javasolja azt a lehetőséget, hogy a közúti fuvarozásban dolgozó gépkocsivezetők „üzemanyag-megtakarításaikért” adó- és járulékmentesen kapjanak bért. A statisztikai adatok alapján ugyanis kimutatható, hogy ez az szja-törvénybeni kiskapu megdöbbentő mértékű adócsalást, adóelkerülést eredményez.

Fokozatos visszaszorítását szorgalmazza a civil szervezet az adócsalás azon széles körben elterjedt módszerének is, hogy céges költségként számolják el a személygépkocsik magánhasználatát. Az Európai Bizottság már több alkalommal rámutatott, hogy ez a jelenség igen károsan hat a versenyképességre és a környezetre. A Bizottság megbízásából nemrég elkészült tanulmány kimutatta, hogy a magyarországi gyakorlat ezen a téren az egyik leginkább kifogásolható az Európai Unióban. A KSH adataiból kikövetkezhető, hogy az ilyen jellegű adócsalás mértéke jóval meghaladja az évi ezermilliárd forintot.

Szerepel még a javaslatok között a gépjárműadó és a regisztrációs adó erőteljesebb differenciálása a járművek környezetvédelmi jellemzői alapján, az agroüzemanyagok adókedvezményeinek megszüntetése és a munkáltató által biztosított tömegközlekedési bérlet adójának eltörlése.

A javaslatcsomag teljes szövege itt olvasható: https://www.levego.hu/sites/default/files/adotv_mod_1010v.pdf

Hírfigyelő