Egyre többen választják az alternatív közlekedési eszközöket

A Levegő Munkacsoport „Hagyd otthon az autódat – kampány a fenntartható közlekedésért” címmel 2010 elején indított szemléletformáló kampánya egyértelmű sikert hozott. A civil szervezet becslése szerint közel 1300-an választottak ennek hatására alternatív közlekedési eszközt az autóhasználat helyett. A végcél ugyan még messze van, a Levegő Munkacsoport munkatársai mégis pozitívnak értékelik az elért eredményeket.

 Horváth Zsolt igazgató szerint, a kampány sikere azt igazolja, hogy a budapesti lakosok nyitottak a téma iránt.
– Régóta tudjuk, hogy a gépjármű-közlekedés milyen egészségügyi és környezeti károkat, valamint tarthatatlan közlekedési problémákat okoz a nagyvárosokban. Ez ellen egy módon lehet védekezni, ha ritkábban használunk autót, és a lakosság egyre gyakrabban választ alternatív közlekedési eszközöket. Véleményem szerint minél többször elmondjuk az embereknek, hogy milyen előnyökkel jár, ha autózás helyett átszállnak tömegközlekedési járművekre, kerékpároznak, vagy gyalogolnak, amikor csak tehetik, annál többen fogják megérteni. Budapesten kétmillió okos ember közlekedik nap mint nap. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben egyre többen fogjuk élvezni az autózáson kívüli közlekedési formák előnyeit. Örömünkre szolgál, hogy ezúttal nem rossz híreket közölhetünk, hanem elmondhatjuk, hogy üzenetünk célba ért, és van remény arra, hogy csökken Budapest és agglomerációjának légszennyezettsége.

Budapesten napjainkban a személyautók teszik ki a város gépjármű-forgalmának legnagyobb részét. Ezért tekinti a Levegő Munkacsoport egyik fő feladatának az alternatív közlekedési eszközök népszerűsítését.

 A 2010 februárja óta futó reklámkampány során a Levegő Munkacsoport óriásplakátok, rádió- és járműreklám, valamint kerékpáros hirdetések segítségével hívta fel az emberek figyelmét személyes döntésük fontosságára. A civil szervezet „Hagyd otthon az autódat!” kampánya a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Hírfigyelő