Nálunk nem hajtják végre az uniós növényvédőszer-szabályokat?

Több mint tíz hónappal a jogszabály európai parlamenti megszavazása után a napokban válik hatályossá a növényvédő szereket szabályozó új uniós rendelet és irányelv. A Levegő Munkacsoport üdvözli az új jogszabályokat, és reméli, hogy azok betartásával jelentősen csökken az élelmiszerekben található veszélyes vegyszerek mennyisége. Az új irányelv előírja, hogy minden országban az érdekeltek bevonásával Nemzeti Akciótervet kell készíteni arról, hogy miképp lehet az adott országban csökkenteni a növényvédő szerek használatát és a vegyszerek jelentette kockázatokat. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajnálatos módon több mint egy éve nem hívja össze a zöld szervezeteknek is helyt adó Növényvédő szer Engedélyezési Egyeztető Tanácsot[1] (NEET), ezzel szemben életre hívott egy új úgynevezett Növényvédőszer Bizottságot[2], melyben a hatóságok mellett csupán a növényvédőszer-gyártók és importálók kapnak helyet, tehát éppen azok, akiknek érdeke minél több növényvédőszer forgalmazása.

Az FVM honlapja szerint ez az új bizottság fogja tárgyalni az új Akciótervet. Az FVM válaszra sem méltatta a Levegő Munkacsoport részvételt kérő megkeresésését, pedig nyilvánvaló, hogy a szergyártók továbbra sem fogják támogatni az általuk gyártott egészségkárosító szerek korlátozását és az EU által előírt szerhasználat-csökkentést. A civil szervezet attól tart, hogy így a lakosság érdekei helyett csupán a gyártók érdekei érvényesülnek, és az emberek egészségét és a környezet védő intézkedések helyett csupán újabb, a veszélyes anyagok hazai használatára vonatkozó halasztási kérelmek látnak majd napvilágot.

Jelenleg a hazai boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök több mint 40 százaléka növényvédő szerekkel szennyezett, és több, forgalomban lévő permetszer lehetséges rákkeltő, vagy károsítja a hormonrendszert.

A változásokat indokolják a Levegő Munkacsoport idei felmérései: kiderült[3], hogy a hazai lakosság döntő többsége (84 százalék) szerint az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az emberek egészségére. A félelmek sajnos megalapozottak, hisz a civil szervezet nyár elejei vegyszermaradék-vizsgálatai során[4] 16 paprikamintából 10-ben, 17 epermintából pedig 13-ban talált vegyszermaradékot. Egy Marokkóból származó paprikában a lehetséges rákkeltő dimethoate koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek, egy epermintában pedig a határérték kétszeresét érte el az egyik permetszer mennyisége.

Az új rendelet értelmében fokozatosan eltűnhetnek az élelmiszerekből a rákkeltő, a mutagén, valamint a szaporodási képességeket és a hormonháztartást károsító hatóanyagok. A fenntartható növényvédelmi gyakorlat kialakulása érdekében előnyben kell részesíteni a vegyszermentes megoldásokat. Jelentősen szigorítják a vegyszeres növényvédelmet a köz- és lakóterületen, valamint a Natura 2000 természetvédelmi területeken, és korlátozzák a légi permetezés alkalmazásának lehetőségeit is. A jogszabályok 18 hónap múlva lépnek életbe a tagországokban.

[1] http://www.fvm.gov.hu/main.php?folderID=1413&articleID=5896&ctag=articlelist&iid=1] http://www.fvm.hu/doc/upload/200906/novenyvedelmi_bizottsag_ugyrend_090623.pdf] Kémiai bizonytalanság – a közvélemény a vegyi anyagok egészségügyi hatásairól, https://www.levego.hu/vegyianyag/sajto_13.htm

[2

[3

[4] Vegyszermaradék-vizsgálatok: Hétszeresen a határérték felett, https://www.levego.hu/vegyianyag/sajto_14.htm

Hírfigyelő