Elhibázott a BKV menetdíjainak emelése

Elhibázott, az Európai Unió számos programjával szembeni lépésre készül a főváros vezetése azzal, hogy ismét emelni kívánja a tömegközlekedés viteldíjait. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint minden áremelést követően csökkent a közösségi közlekedést használók aránya, így a remélt többletbevétel sem folyt be. Ezért a Levegő Munkacsoport levélben fordult Demszky Gábor főpolgármesterhez és Steiner Pálhoz, az MSZP frakcióvezetőjéhez, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy ez a lépés további dugókhoz és még nagyobb légszennyezettséghez vezet.

Az emiatti veszteségek, beleértve az újabb megbetegedések költségeit, messze meghaladják az áremeléstől várt többletbevételt. Budapest már ma is az egyik legszennyezettebb levegőjű európai város. Csak a fővárosban évente több mint kétezer ember hal meg a légszennyezettség következtében. Bizonyított tény, hogy a hirtelen csecsemőhalált is részben a szennyezett levegő okozza.
A Levegő Munkacsoport szerint a megoldás bevételek növelésére a behajtási díj bevezetése és a parkolási díjfizetés olyan átalakítása lenne, amelynek eredményeként az autósok által befizetett díjakat közcélokra lehetne felhasználni.

A levél teljes szövege itt olvasható: /sites/default/files/kapcsolodo/bkv-emeles-fovkozgy-demszky_0911.pdf

Hírfigyelő