Kampány és Parking csoport a teherfuvarozók meggyőzésére

Levegő Munkacsoport, Budapest, 2009. július 08. – Közös kampányt indított a Levegő Munkacsoport és a Parking Kft., a főváros közlekedésszervező, fejlesztő és tanácsadó szakcége. Az elsősorban a teherfuvarozókat megszólító egy hónapos akció fő üzenete: A jövőnk nem játék! A kampányban arra hívják fel a figyelmet, hogy aki tehergépjárművel hajt be, az eddigieknél felelősebben járuljon hozzá az élhetőbb főváros megteremtéséhez.

A környezetvédő civil szervezet és a Budapest egész területén a védett és össztömeg korlátozott övezetekbe szóló behajtási hozzájárulásokat kiadó önkormányzati társaság célja egyfajta erkölcsi normarendszer felállítása. A Fővárosi Közterület-felügyelet (FKF) bevonásával megtartott sajtótájékoztatójukon bemutatták a kampányt hirdető buszokat, valamint beszámoltak a hozzájárulások ellenőrzésének legfrissebb eredményeiről. Színre lépett a felügyelet nemrég megalakult 32 fős, úgynevezett Parking csoportja is.
A Parking Kft., amely tavaly kidolgozta Budapest teherforgalmi stratégiáját, a Fővárosi Önkormányzat megbízásából adja ki a behajtási hozzájárulásokat. A teherfuvarozók jogkövetési hajlandósága e téren azonban lesújtó. Az áprilisban végzett széles körű ellenőrzés azt mutatta, hogy mindössze 10 százalékuk volt szabálykövető. A rendőrség és az FKF közreműködésével megtartott nagyszabású májusi razzia már némi előrelépést állapított meg. A teherfuvarozók 30 százaléka váltotta ki a behajtási hozzájárulást. A mostani sajtótájékoztatón elhangzott, hogy júniusban ez az arány sajnálatos módon alig nőtt, 33 százalék volt! Mindez számokban: az elmúlt egy hónapban 1.640 teherfuvarozót ellenőriztek, akik közül 564-en rendelkeztek érvényes hozzájárulással (ez 34 %). A közterület-felügyelők kiszabtak 5,5 millió forintnyi bírságot, kiosztottak 676 büntetőpontot.
Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezetője további javulást remél, annak is köszönhetően, hogy Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes határozott fellépést kért a kerületektől, a rendőrségtől és az egyéb hatóságoktól. Valamint, ahogy azt Szabó Mihállyal, az FKF új igazgatójával közösen elmondta a Parking vezetője, előrelépést várnak attól is, hogy a Parking Kft és a Fővárosi Közterület Felügyelet megkötött egy együttműködési megállapodást. A felügyeleten belül megalakult az úgynevezett „Parking csoport”. Ennek 32 közterület-felügyelő a tagja, ők külön egyenruhában kizárólag a behajtási hozzájárulások ellenőrzésével foglalkoznak és működésüket a Parking Kft finanszírozza.
Az FKF ezen felül a saját eszközeivel is igyekszik fellépni a fővárosiak életminőségének védelmében. Ezért született meg a Vészhelyzeti Információs Központ (VIK), amelynek két zöld telefonszámán (06-80-220-220, 06-80-330-330) várják a jelzéseket, bejelentéseket a nap 24 órájában a budapestiektől. A VIK-et a Főpolgármesteri Hivatal hozta létre részben leginkább a közrend segítésére. A központ a rendkívüli események jelzésén, továbbításán, következményeinek kezelésén túl az önkormányzati intézmények zavartalan működésében, és események, rendezvények követésében, koordinációs és informatív céllal vesz részt.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kiemelte, már régóta szorgalmazzák a tehergépkocsik behajtási díjának bevezetését, és teljes mértékben támogatják a Fővárosi Önkormányzat e téren tett lépéseit. Ez megfelel a szennyező fizet elvnek, amit az Európai Unió Alapszerződése is rögzít. A civil szervezet különösen előremutatónak tartja, hogy a korszerűbb teherautók kedvezményeket kapnak, ami arra ösztönzi a fuvarozókat, hogy lecseréljék elavult járműveiket. A Levegő Munkacsoport meggyőződése, hogy a főváros tavaly elfogadott új teherforgalmi stratégiája kiemelten fontos tényezője a budapesti zaj- és légszennyezettség elleni küzdelemnek. A környezetvédő szervezet évek óta hangsúlyozza, hogy a közlekedésből származó legsúlyosabban egészségkárosító anyag, a részecske-szennyezés 70 százalékáért a mindössze 18 százaléknyi tehergépjármű-forgalom a felelős. Helyes lépés tehát szigorúan szabályozni a behajtásukat a fővárosba. Aki pedig behajt, az járuljon is hozzá, viseljen fokozottabb felelősséget a jövőnkért, a környezet védelméért. Ez a mostani kampány legfőbb üzenete, amelyet júliusban 10 BKV járat 32 járművének hátsóján hirdet a Parking Kft. és a Levegő Munkacsoport.
A fővárosi cég és az FKF azt ígéri, a kampány közben fokozzák, a befejezését követően pedig folytatják az ellenőrzéseket a város minél több pontján, és ezeket a BRFK segítségével tovább szigorítják. Elvégre a jövőnk nem játék…

Hírfigyelő