Tartósan rossz a levegő - figyelmeztet a Levegő Munkacsoport

A fővárosi önkormányzatnak haladéktalanul tájékoztatni kellett volna a lakosságot, hogy a levegő finompor-szennyezettsége idén már több mint 35 napon meghaladta az egészségügyi határértéket. Ezt írják elő ugyanis a vonatkozó jogszabályok, amelyek egyúttal a légszennyezést csökkentő intézkedésekre is kötelezik az önkormányzatot. A főváros vezetése ezt elmulasztotta megtenni, ezért a Levegő Munkacsoport elnöke levélben kérte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket a budapesti levegő minőségének javítására.

Lukács András rámutatott: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemrég közzétett jelentéséből megállapítható, hogy Budapest továbbra is a legszennyezettebb európai nagyvárosok közé tartozik. Csak a porszennyezettség következtében a fővárosban évente mintegy 2000 ember hal meg idő előtt, a megbetegedések száma eléri a százezret. Az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt. Egyre több gyermek szenved asztmában, allergiában, ami régebben egyáltalán nem volt jellemző. A levegőszennyezés évente sok milliárd forint kárt okoz, számottevően rontva nemcsak a főváros élhetőségét, de nemzetközi versenyképességét is.

Amint a Fővárosi Közgyűlés által 2006-ban elfogadott Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Program is megállapítja, a súlyos porszennyezettség fő oka a közúti közlekedés. Ezért a Levegő Munkacsoport ismételten sürgeti a programban előírt intézkedések haladéktalan végrehajtását. Ezek nagy része viszonylag kis költséggel és rövid időn belül megvalósítható. Ami több pénzbe kerül, az a BKV öreg buszainak lecserélése Euro-5-ös motorral felszerelt új buszokra. Ennek forrása megteremthető, ha az üzemanyagok jövedéki adóját néhány forinttal megemelik, és az abból befolyt összeget a tömegközlekedés fejlesztésére fordítják. Ezért Lukács András arra kérte Hagyó Miklóst, hogy országgyűlési képviselőként ennek megfelelő javaslatot terjesszen elő.

Hírfigyelő