Oszlassa fel magát az erzsébetvárosi képviselő-testület!

Az erzsébetvárosi képviselő-testület feloszlatását sürgeti a Levegő Munkacsoport, mert a lakosok érdekeit csak minden gyanú felett álló politikusoknak szabad képviselni. Miután a visszahívhatóság intézménye nem létezik Magyarországon, a civilek tehetetlenül figyelik a testületi ülések esetenként bohózatba illő jeleneteit.

Mint ismeretes, a civil szervezetek és a sajtó már évekkel ezelőtt felhívta a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az önkormányzat korrupciógyanús ingatlanügyleteire (1). Két és fél évvel ezelőtt a Levegő Munkacsoport és három másik szervezet közös büntetőfeljelentést tett (2) az ügyészség felé az erzsébetvárosi önkormányzat által jogellenesen végrehajtott lakóépületek eladása miatt, külön nevesítve a tegnap rendőrségi őrizetbe vett Hunvald György polgármester által elkövetett visszaéléseket.

Ez az eset arra is rámutat, hogy a társadalmi kontroll szerepe elengedhetetlen a demokráciában, és a döntéshozóknak a jelenleginél sokkal jobban oda kellene figyelniük a civil szervezetek jelzéseire. Az erzsébetvárosi eset sajnos nem egyedi, a Levegő Munkacsoporthoz az ország szinte minden részéről érkeznek lakossági bejelentések kétes ingatlanügyek és a közvagyonnal kapcsolatos egyéb visszaélések miatt. Ezért sürgős jogszabályi és intézményi változtatásokra is szükség van.

Budapest, 2009. február 11.

(1) Ld. például: /sites/default/files/kiadvany/telepules/foglalthaz.pdf , /sites/default/files/kapcsolodo/vilagorokseg_0810.pdf
(2) /sites/default/files/kapcsolodo/vii_ker_feljelentes_060708.pdf

Hírfigyelő