Pénzbüntetés jár a szmogriadó megszegéséért

Súlyos pénzbüntetés jár annak, aki nem tartja be a szmogriadó korlátozásait – erről tájékoztatta levélben Demszky Gábor főpolgármestert és Tóth Gábort, Budapest rendőr-főkapitányát a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács András felhívja a figyelmet arra, hogy a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) kormányrendeletet szerint az önkormányzat jegyzője köteles megbírságolni azt, aki megszegi a szmogriadó-rendelet előírásait. A kormányrendelet 8. számú melléklete kimondja, hogy 25 000 és 100 000 forint közötti bírságot köteles fizetni az, aki a szmogriadó elrendelése esetén nem (esetleg késve vagy részben) hajtja végre a szmogriadó intézkedési tervben előírt intézkedéseket.

A jelenlegi helyzetben, amikor a levegő szennyezettsége többszörösen túllépi az egészségügyi határértéket, és emiatt emberek tömegeinek egészsége forog veszélyben, a rendőrségnek kötelessége minden lehetséges intézkedést megtenni, illetve intézkedést kezdeményezni annak érdekében, hogy a szmogriadó-rendelet előírásai maradéktalanul betartásra kerüljenek. Tehát amennyiben a rendőrség azt észleli, hogy valaki megszegi a szmogriadó-rendelet előírásait, akkor erről köteles értesíteni az önkormányzat jegyzőjét, aki majd kiszabja a bírságot.

A Levegő Munkacsoport elnöke levelében arra kérte főpolgármestert és a rendőr-főkapitányt, hogy gondoskodjanak a szmogriadó szigorú betartásáról oly módon is, hogy szankcionálják az előírások megszegőit. Nem szabad, hogy a társadalom azt lássa, hogy Magyarországon következmények nélkül maradhat egy fontos jogszabály be nem tartása.

A Levegő Munkacsoport levele itt olvasható.

Hírfigyelő