Működött a szolidaritás

A légúti megbetegedések elkerülése érdekében a Fővárosi Önkormányzatnak továbbra is arra kell ösztönöznie az autósokat: inkább a közösségi közlekedést válasszák. Így nagyobb eséllyel kerülhető el a következő szmogriadó és az ezzel járó forgalomkorlátozás. Jó példa erre a szegedi polgármester intézkedése, aki a levegőszennyezettsége miatt a tömegközlekedést ingyenessé tette.

A Levegő Munkacsoport köszöni azoknak az autósoknak, akik vasárnap és hétfőn jogkövető magatartást tanúsítva otthon hagyták járművüket, és ezzel is hozzájárultak a főváros levegő szennyezettségének csökkenéséhez. Reménykeltő, hogy az érintett autósok mintegy fele így döntött annak ellenére, hogy a gyakorlatban semmilyen büntetés nem fenyegette azokat, akik jogszerűtlenül használták járművüket. Ennek köszönhető, hogy csökkent a légyszennyezettség és feloldották a szmogriadót.

A Levegő Munkacsoport egyúttal sürgeti a vonatkozó jogszabályok olyan módosítását, amely egyértelművé és egyszerűvé teszi a rendkívüli intézkedések hatékony betartását. A Levegő Munkacsoport továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy ne a bírságtól való félelem miatt, hanem saját és embertársai egészségének védelme érdekében – a szolidaritás jegyében – tartsa be a rendkívüli vészhelyzet idejére szóló előírásokat.

Hírfigyelő