A kormány diszkriminatív terve

Levegő Munkacsoport - Diszkriminatív, a társadalom többi tagjával szemben igazságtalan megoldásnak tartja a kormány azon tervét a Levegő Munkacsoport, amely a közúti fuvarozóknak lehetővé tenné a gázolaj jövedéki adójának részleges visszaigénylését. A magyar kormány ugyanis azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy a fuvarozók visszaigényelhessenek 9-10 forintot a gázolaj literenkénti árából, mivel Magyarországon a jövedéki adó 85 forint, az európai uniós 75 forintos minimummal szemben. Ez azonban indokolatlan előnyben részesítené a fuvarozókat más vállalkozásokkal és állampolgárokkal szemben, hiszen a fuvarozóknak nyújtott kedvezményeket nekik kellene megfizetniük.

Az intézkedés rontaná az ország versenyképességét is, mivel egy rendkívül energiaigényes és környezetszennyező tevékenységet részesítene előnyben a magas hozzáadott értéket tartalmazó tevékenységekkel szemben. Ráadásul arra ösztönözné a fuvarozókat és fuvaroztatókat, hogy tovább folytassák a szervezetlen szállítgatásokat a korszerű logisztikai megoldások helyett.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a kormányt, hogy álljon el a vállalkozások túlnyomó részét hátrányosan megkülönböztető tervétől.

Kapcsolódó anyag:
A Levegő Munkacsoport levele Veres János pénzügyminiszter részére itt tölthető le.

Hírfigyelő