Nagyberuházások kontroll nélkül?

2008. május 16. Levegő Munkacsoport - Megkönnyíti a korrupció lehetőségét az a törvényjavaslat, amely a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szól. A Levegő Munkacsoport a környezet és az érintett lakosság érdekeinek szempontjából aggályosnak tartja a jelenleg a parlament előtt lévő javaslatot, amely a kiemelt beruházások engedélyezési szabályainak egyszerűsítésén kívül az építési törvényt is módosítja. A civil szervezet levelében arra kéri az Országgyűlést, hogy ne szavazza meg a módosításokat tartalmazó „salátatörvényt”.

A törvényjavaslat elsődleges célja, hogy egyes önkényesen kiválasztott beruházások megvalósítását gyorsítsa a hatósági engedélyezési eljárások rövidítésével, fellazításával és az érintettek részvételi lehetőségeinek korlátozásával. A törvény elfogadása nem csak a környezet alapvető érdekeinek sérelmével és egyes esetekben súlyosan környezetszennyező és pazarló beruházások érdemi vizsgálat nélküli megvalósításával járhat, de ellentétes a Magyar Köztársaság által aláírt Aarhusi Egyezmény szellemiségével és előírásaival is.

A Levegő Munkacsoport aggódik, hogy a törvény elfogadása esetén az amúgy is túlterhelt hatóságok és a közigazgatási ügyeket felülvizsgáló bíróságok munkája ellehetetlenül, hiszen - a csökkentett határidők miatt - még a kérdéses beruházásokra vonatkozó dokumentumok elolvasására se lesz idejük, nemhogy azok érdemi megvizsgálására. Inkább arra kellene a kormánynak törekednie, hogy a hatóságok ellenőrző szerepének teljesítéséhez biztosítsa az anyagi és személyi feltételeket. Ha törvény hatályba lép, akkor az építési előírások megsértői kiróható szakciók is enyhülnek, így a visszatartó erő is kisebb lesz.

A Levegő Munkacsoport levele az Országgyűléshez itt található: www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/kiemelt-beruh-torvmod_0805.pdf

Hírfigyelő