Légszennyezettség: túl vagyunk a 35. napon

- Az ígérgetések, hitegetések ideje lejárt: tegnap volt Budapesten a 35. nap, amelyen a légszennyezettség meghaladta az egészségügyi határértéket. A hatályos jogszabályok szerint ebben az esetben tájékoztatni kell a lakosságot, valamint haladéktalanul intézkedési tervet kell kidolgozni és végrehajtani. A Levegő Munkacsoport a lakosság egészsége érdekében határozottan felszólítja a főváros vezetését, hogy az ígéreteit tartsa be, és tegyen eleget a jogszabályi előírásoknak: további halogatás nélkül hajtsa végre a Fővárosi Közgyűlés által 2006 májusában elfogadott Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Programot.

A Levegő Munkacsoport felkéri a lakosságot, hogy saját egészsége érdekében keveset tartózkodjon az utcán és a forgalmas helyeken, valamint hogy minél kevesebbet járjon autóval, mert a mai napon is jelentős a légszennyezettség
Budapest Európa egyik legszennyezettebb nagyvárosa. A fővárosban évente mintegy 2000 ember hal meg idő előtt a levegő porszennyezettsége miatt, a megbetegedések száma eléri a százezret. Az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt. Egyre több a gyermek szenved asztmában, allergiában, ami régebben egyáltalán nem volt jellemző. A levegőszennyezés évente sok milliárd forint kárt okoz, számottevően rontva nemcsak a főváros élhetőségét, de nemzetközi versenyképességét is. Ezt a helyzetet azonnal meg kell változtatni.

Kapcsolódó anyag: Petíció a Fővárosi Önkormányzat részére - Tiszta levegőt, egészséges környezetet!

Hírfigyelő