M0-s: tüntetés a gyalogosokért és kerékpárosokért

Látványos tüntetést tartottak a civil szervezetek Csömörön azért, hogy felhívják az illetékes szervek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és Csömör Nagyközség Önkormányzata figyelmét arra, hogy az M0-s miatt Csömör több szempontból lezárt falu lett, hiszen gyalogosan, kerékpárral és kerekesszékkel lehetetlen biztonságosan megközelíteni. A már elkészült két felüljárót is kizárólag a gépjárművek részére alakították ki.

Az M0-s körgyűrű jelenleg épülő észak-keleti szakaszánál nem csak Csömör, hanem Kistarcsa, Kerepes, Nagytarcsa, Isaszeg és Fót esetében is hasonló hiányosságok várhatóak. Ezért a tüntetésen nem csak helyi civilek, hanem a szomszédos települések civil szervezetei is részt vettek. A tüntetőket támogatásáról biztosította a Levegő Munkacsoport és a Magyar Kerékpárosklub is.
A civil szervezetek szerint haladéktalanul meg kell építeni a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedést lehetővé tevő felüljárókat. A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja azt az érvet, hogy ez már nem fér bele az M0-s költségvetésébe. Az M0-s elsősorban a tehergépkocsikat és ezen belül is nagyrészt a külföldi kamionokat fogja szolgálni, akiknek az üzemeltetői szinte semmivel nem járulnak hozzá a beruházás hatalmas költségeihez. Abszurd, hogy a magyar kormány a külföldi kamionosokat sok milliárd forinttal támogatja, és ugyanakkor nem lenne hajlandó néhány százmillió forintot fordítani arra, hogy megakadályozza a hazai lakosok életkörülményeinek romlását.

Hírfigyelő