Forgalomlassító demonstráció a 4-es főúton

Szolnok, 2007. október 8. Levegő Munkacsoport - Forgalomlassító demonstrációt tart a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Levegő Munkacsoport támogatásával 2007. október 12.-én pénteken, 10 óráról 15.30 óráig a 4-es számú főút 130-131. kilométerkő közötti szakaszán. A civil szervezetek arra szeretnék felhívni a közlekedők figyelmét, hogy a kamionok nélkül jobban haladnának, és az áruszállítást a sínek tovább bírják.

A figyelemfelhívó kampány célja, hogy emlékeztessék a döntéshozókat és a közvéleményt: különösen a lakott területeken elengedhetetlen a nehéz tehergépkocsik forgalmának korlátozása. A civil szervezetek sürgetik az önkormányzatokat és a közlekedési minisztert, hogy a kamionforgalom ártalmait érdemben mérséklő útdíjat vezessenek be. Olyan díjat, hogy nagyobb távolságon inkább megérje vasúton szállítani az árut, mint kamionokon.
Arra kérik a döntéshozókat, vessenek ki útdíjat a településeken keresztül haladó kamionokra! A befolyt összeget költsék a tönkrement utak javítására, a forgalom csillapítására, a kárt szenvedett lakosok és intézmények kárpótlására. Rendeljék el, hogy ahol erre lehetőség van, ott az állami, önkormányzati beruházásokhoz nehéz tehergépkocsik helyett mindent mindenhova vasúton kelljen szállítani!
Kiemelt cél a megyei rendőrkapitányság ösztönzése a nehéz tehergépkocsik fokozott ellenőrzésére, a közlekedési szabályok megszegőinek szigorú megbüntetésére. Elfogadhatatlanok a kamionsofőrök jogsértései, különösen a sebesség- és súlykorlátok rendszeres túllépése, a hétvégi kamionstop kijátszása.
Sajnos a folyamatos közútfejlesztés, a 4-es főút bővítése nemhogy javított volna a közlekedési körülményeken, inkább a kamionforgalom növekedését hozta magával, és a helyzetet tovább rontotta idén január elsején Románia és Bulgária csatlakozása az Európai Unióhoz.
Egyetlen kamion akkora kárt okoz az úttestben, mint több százezer személyautó. Mégis a magyar adófizetők fizetik a – többnyire külföldi – kamionok által tönkretett magyar utak javíttatását.
Jász- Nagykun- Szolnok megyében három települést vág félbe a 4-es számú főút csak Szolnok közelében: Fegyverneket (Szapárfalu), Kenderest és Kisújszállást, ahol folyamatos balesetveszélyben, zajban élnek az emberek, ahol tönkreteszik az előttük elszáguldó nagy járművek okozta rezgések a házakat.

Hírfigyelő