Előrelépés a tisztább levegőért Budapesten

Előrelépést hozott a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes második megbeszélése, amelyre március 22-én került sor a budapesti Városházán.

Február 15-én biciklista és zöld szervezetek közösen tüntettek Budapest tisztább levegőjéért a Városháza előtt. Akkor Hagyó Miklós megígérte, hogy egyeztető tanácskozásra hívja a civileket. Az első találkozón a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace 8 pontban foglalta össze javaslatait a levegőszennyezés mielőbbi csökkentése érdekében. A március 22-i megbeszélésen határozott előrelépés történt minden pontban.
A szmogriadó rendelet szigorításáról (a határértékek és a tájékoztatási küszöb csökkentéséről) a hivatal áprilisban egyeztet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal, ahová a civil szervezetek is meghívást kapnak.
A Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztálya idén novemberre elkészíti - a környezetvédő szervezetekkel egyeztetve - a főváros új környezetvédelmi programját, amelynek része lesz a levegőtisztaság-védelmi intézkedési terv is, majd a fővárosi közgyűlés elé terjeszti elfogadásra. Az információáramlás megkönnyítésére és a vélemények begyűjtésére ezzel a témával kapcsolatban rövidesen egy új honlapot hoznak létre.
A Fővárosi Önkormányzat mielőbb megteszi a „Budapest Szíve” program első lépését, a Kecskeméti utca és a Károlyi Mihály utca forgalomcsillapítását, valamint megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a Kossuth Lajos utca két szélső sávját a gyalogosoknak adják át.
A tömegközlekedést – ahol lehet – előnyben részesítik a forgalomban: a folyamatban lévő útfelújítások során újabb buszsávokat alakítanak ki, továbbá programot indítanak a jelzőlámpáknak a tömegközlekedéshez hangolására.
A főpolgármester-helyettes a civil szervezetekkel együtt hamarosan bejárja a 4-es metró várható nyugati végállomásának környékét, hogy meghallgassák az őrmezői és kelenföldi lakosok aggályait.
A Főpolgármesteri Hivatal megvizsgálja, hogy miként lehet a III. és IV. kerületet megóvni a Megyeri híd megépítése után az újabb személygépkocsi- és kamionforgalomtól.
A parkolás témaköréről áprilisban külön szakértői megbeszélést tartanak.
A BKV Zrt. képviselője a megbeszélésen elmondta, hogy az új autóbuszokat már csak modern szűrőberendezésekkel állítják forgalomba. Jelenleg vizsgálják, hogy a régi járművekbe milyen szűrőket lehet tenni, és annak milyen költségkihatásai lesznek. Végül a civil szervezetek és a főpolgármester-helyettes megállapodtak abban, hogy közösen fordulnak a pénzügyminiszterhez, és kérik, vizsgálja meg annak lehetőségét, miként lehetne az autósokat részecskeszűrők beszerzésére ösztönözni.

Hírfigyelő