A „magyar McLibel” - Lukács András jogerősen győzött az Auchannal szemben

A mai napon a Védegylet az alábbi nyilatkozatot adta ki:

A „magyar McLibel” - Lukács András jogerősen győzött az Auchannal szemben

Tegnap a Védegylet a Fair Világ Szövetséggel, a Magyar Természetvédők Egyesületével, a Tudatos Vásárlók Egyesületével és a Reflex Egyesülettel közös közleményében fejezte ki szolidaritását Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével, aki ellen korábban első fokon pert nyert az Auchan Magyarország Kft. A multicég Lukácsnak azt a Népszabadság-beli cikkét sérelmezte, amelyben a szerző az Auchan-beruházások körüli szabálytalanságokat firtatta és utalt a cég más országban már publicitást kapott korrupciós ügyleteire. A Fővárosi Ítélőtábla mai jogerős ítéletében úgy foglalt állást, hogy Lukács nem tényt állított, hanem tényekkel alátámasztott véleményt fogalmazott meg cikkével.

A Lukács András jogi képviseletét másodfokon ellátó ügyvédek – az EMLA Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai – a pert precedens értékűnek, a híres „McLibel” perhez hasonlónak tartják. (A „McLibel” pert egy másik multinacionális cég, a McDonald’s indította két brit fogyasztóvédelmi aktivista ellen, akik felhívták a figyelmet a cégnél tapasztalható visszásságokra. A tíz évig tartó per a fogyasztóvédők győzelmével végződött.)

A Védegylet rendkívül fontosnak tartja, hogy jogerős bírói döntés védte meg a közélet tisztaságán őrködő kritikai nyilvánosságot. Hangsúlyozza, hogy a fogyasztó- és környezetvédő önszerveződések kiemelkedő szerepet töltenek be abban, hogy a közhatalmi szerveket és multinacionális cégeket a nyilvánosság erejével kényszerítsék a jelenlegi és eljövendő nemzedékek érdekeinek figyelembevételére.

További kapcsolódó anyagok

(2006. április 10.)

Hírfigyelő