Tüntetés az újabb házrombolás ellen

Újabb ház, ezúttal a Dob utca 27. bontását kezdték meg a régi pesti zsidónegyedben.

Újabb ház, ezúttal a Dob utca 27. bontását kezdték meg a régi pesti zsidónegyedben.
Most maga a VII. kerületi önkormányzat akarja lerombolni a „tulajdonát képező” 150 éves, valaha kóser húsüzemként is működő házat. A mellette álló védett házzal azonos korú és nagyságú épület helyére egy ötemeletes monstrumot készülnek építeni, a szomszédos bölcsőde parányi zöldjét és benapozását is tönkretéve.
Az ÓVÁS! Egyesület tiltakozó megmozdulást rendez 2006. július 18-án, kedden 16 órakor a helyszínen.

A Levegő Munkacsoport támogatja a kezdeményezést és kér mindenkit, hogy a tüntetésen való részvételével is nyilvánítsa ki, hogy nem ért egyet az önkormányzatok zöldterületeket és történelmi városhangulatot megsemmisítő magatartásával.

Kapcsolódó anyagok

- „Viszonylag kis vagy közepes méretű önkormányzatok horribilis ingatlanvagyon felett rendelkeznek, és az ingatlanvagyon spekulációs hasznosítása akkora haszonnal kecsegtet, amivel szemben sem közösségi, sem urbanisztikai, sem pedig örökségvédelmi szempontokat nem lehet hatékonyan érvényesíteni. (…) Ha a választópolgárok úgy gondolják, hogy helyi szinten alapjában véve jól mennek a dolgok, akkor lényegesen elnézőbben ítélik meg a közvagyon és a közpénzek korrupt kezelését, mint a kormányzati korrupciós botrányokat. Pedig az erzsébetvárosi, terézvárosi, józsefvárosi ingatlanpanama tárgyának értéke sokszorta nagyobb, mint a legtöbb országos vihart kavaró botrányé.” (Városszövet – bűnszövet. Beszélő, 2006. július–augusztus: http://beszelo.c3.hu/cikkek/varosszovet-bunszovet)

- „Nem csak városképvédelmi nézetek feszülnek egymással a belvárosi házbontások körüli vitákban: számos ház tulajdonjoga furcsa cseréken megy keresztül. (…) A többlépcsős ügymenet sokak szerint azért szükséges, hogy a tőkebefektetés, munka és kockázat nélkül befolyó összeget ellenőrizhetetlenül el lehessen osztani az ügyletben résztvevők és segítőik között. (…) A befektetők a környéken 30-40-50 százalékos haszonnal dolgoznak.” (Házaló önkormányzatok – Ingatlanspekuláció. Manager Magazin, 2006. április)

„A mindent behálózó korrupció vezető politikusaink egyik slágertémája lett. És mégis, szinte visszhang nélkül maradt írásunk, amelyben lelepleztük: Budapest VII. kerületében találékony emberek házanként közel 70 millió forintos hasznot vágnak zsebre, abból, hogy a közvagyont kiárusítják hiszékeny külföldieknek.” (Egy oknyomozás tanulságai – Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend? hvg.hu, 2006. április 11.: http://m.hvg.hu/velemeny/20060407erzsebetvaros

- „Az idei konferencián külföldi zsidónegyedek helyrehozataláról esett szó. Párizsból, Berlinből, Krakkóból, Trebicből érkeztek a feladattal foglalkozó szakemberek. Elhangzott többféle nézőpont. Egyes helyeken főként az utcakép megóvására törekedtek, míg a párizsi Marais negyed esetében a tíz éves rehabilitációs terv minden apró részletre kiterjedt, az épületek udvarainak megújítására is. Ezen a területen a befektetőket jelentős adókedvezményekkel támogatták.” (Régi pesti zsidónegyed – Funkciókeresés. Sófár Portál Zsidónegyed dosszié, 2006.01.22: www.sofar.hu)

Hírfigyelő