Félpályás útlezárás Sásdon a kamionforgalom ellen

Az elviselhetetlen kamionforgalom miatt félpályás útlezárással tiltakoznak a sásdi lakosok 2006. július 21-én, pénteken 9 és 11 óra között.

A Levegő Munkacsoport teljes mértékben támogatja a megmozdulást. Egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy elsősorban azért növekedett óriásira a kamionforgalom, mert ezeknek a járműveknek az üzemeltetői nem fizetik meg mindazokat a költségeket, amelyeket okoznak. (Így például az utak szétverését, a sok kátyút. Egy kamion annyi kárt okoz az utakban, mint százezer személyautó.). Ezek a költségek Magyarországon elérik az évi 1000 milliárd forintot. Ezért szükséges a nehéz tehergépkocsik útdíjának mielőbbi bevezetése. Az így befolyó összeg egy részét pedig a vasúti fuvarozás támogatására kell fordítani. Mindez azért is sürgető, mert Románia és Bulgária uniós csatlakozásával a kamionforgalom további ugrásszerű növekedése várható.

Miután Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, a RoLa-forgalom (a kamionok vasúton történő szállítása) a felére csökkent, mivel az EU-tagországok kamionjainak áthaladását nem lehet korlátozni. Jelenleg a RoLa-fuvarozás 80 százalékát a román és bolgár kamionok teszik ki. 2007-ben várhatóan számukra is megszűnnek a korlátok, ami a hazai RoLa-szállítás teljes összeomlásához vezethet, és így útjainkon a jelenleginél is tragikusabb állapotok alakulnak ki.
A sásdi tüntetés szervezőinek elérhetősége:
Molnár Attila 06 20 548-4484
Takácsné Somogyvári Mária 06 20 584-0776
Kapcsolódó anyagok:
- A sásdi tüntetők levele
- A Levegő Munkacsoport honlapja a kamionforgalom súlyos hatásairól és a lehetséges megoldásokról
Budapest, 2006. július 20.

Hírfigyelő