Búcsú a rákkeltő rovarirtó-szertől?

Tavaly májusban Budapesten a II. kerületben és az ország több pontján, köztük Szegeden egy olyan vegyszerrel, diklórfosszal (dichlorvos) végeztek szúnyogirtást, amelyet több európai országból kitiltottak rákkeltő hatása miatt. A szer számos tudós szerint egyebek mellett gyerekkori leukémiát is okozhat. Annak idején a Levegő Munkacsoport határozottan tiltakozott a diklórfosz alkalmazása ellen. Az illetékes hatóságok viszont azzal indokolták a szer használatát, hogy az szerepel a szúnyogirtásra javasolt hatóanyagok között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján.

A WHO idei listája már nem tartalmazza a diklórfoszt. A Levegő Munkacsoport örömmel veszi tudomásul, hogy az illetékes magyar szerv, a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) - a saját előírásainak megfelelően - elrendeli a diklórfosz használatának beszüntetését. Az OEK tájékoztatása szerint a diklórfosz hazai kivonása megindult, de a még meglévő csekély készlet felhasználását engedélyezni fogják.
A Levegő Munkacsoport levelet küld az ÁNTSZ-nek és az OEK-nek kérve, hogy a rákkeltő hatás miatt, (melyet a korábban részükre elküldött, az angol betiltást indokló DEFRA sajtónyilatkozat igazol) idén már ne használják e hatóanyagot, hisz mint azt velünk szóban tudatták csupán száz kilónyi mennyiség van raktáron. Javasoljuk, hogy inkább kártalanítsák a tulajdonosokat, mivel kiszórás esetén a társadalmi kár lényegesen nagyobb lenne.

Hírfigyelő