Veszélyes légszennyezettség több nagyvárosban

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt napokban a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok következtében az ország nagyobb városaiban a légszennyezettség kr

Budapesten és Miskolcon a legrosszabb a helyzet. Pesten a szennyezés esetenként az egészségügyi határérték kétszeresét is meghaladja . A problémát fokozza, hogy a szennyezés jelentős részét az ultrafinom részecskék (PM 2.5) teszik ki. E kis részecskék a légutak mélyére lejutva súlyosan károsítják az egészségünket. A fővárosban a légutakat, szemet, nyálkahártyákat irritáló nitrogén-oxidok koncentrációja is eléri a határérték dupláját. Miskolcon a finompor (PM10) szennyezés különösen magas. Ez sajnos nem meglepő, hisz tavaly Miskolcon és Budapest belvárosában minden második nap az egészségügyi küszöb felett volt ez a szennyezés. Ennek ellenére nem történtek hatékony erőfeszítések a légszennyezés csökkentésére.
Az ország többi részén is gyakori volt az egészségügyi határérték túllépése a forgalmasabb területeken. Ezekről a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján folyamatosan tájékozódhatunk http://www.kvvm.hu/olm/.

Ez a légszennyezés hosszú távon hozzájárulhat többek között a daganatos megbetegedések kialakulásához.

Az Európai Unióban évente 369.980 ember hal meg idő előtt a légszennyezés, a pazarló közlekedési, áruszállítási szokások, az energia és ipari termelés, a nem kellően hatékony fűtés miatt.

Amíg ilyen szélcsendes, ködös marad az időjárás, addig aki teheti, különösen a gyerekek, az idősek és a légúti megbetegedésekben szenvedők, asztmások kerüljék a főváros és Miskolc belső részeit illetve a szennyezettebb városok belvárosait. Mivel a szennyezés fő okozói a gépjárművek, lehetőleg minél kevesebbet autózzunk.

További információ:

Hírfigyelő