Szolidaritás a házfoglalókkal

Holnap, szerdán reggel 8.30-kor a Pesti Központi Kerületi Bíróság földszinti nagy tanácstermében (Budapest II. kerület, Varsányi Irén utca 40-44.) kerül sor a Kazinczy utcai házfoglalás ügyének első tárgyalására. 41 házfoglalót idéztek be, akiket fejenként akár 150 000 forint bírsággal is sújthatnak "önkényes beköltözés" miatt.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint - amint azt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek 2005. október 3-án küldött levelében is hangsúlyozta - elismerésre méltó a házfoglalók azon törekvése, hogy az elhanyagolt és kihasználatlan épületeknek a közösséget szolgáló új funkciót adjanak. Üdvözlendőnek tartjuk, hogy látványosan igyekeznek felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra a szomorú tényre, hogy a főváros belső kerületeiben hemzsegnek a lepusztult, elhagyatott ingatlanok, és hogy sok esetben a hatóságok közreműködésével rombolják a városképet meghatározó, gyönyörű és pótolhatatlan épületeket. Ez történik a VII. kerületben is, ahol gyorsuló ütemben pusztítják most mindazt az értéket, amely még a világháborút, a Rákosi-korszakot és a Kádár-korszakot is szerencsésen átvészelte.
Meggyőződésünk, hogy a valódi törvénysértést a VII. kerületi önkormányzat követi el kulturális örökségünk rombolásával. Ráadásul ezt esetenként olyan eljárással teszi, amelyet nehéz többféle módon magyarázni. "Bár épülettömböket csak pályázta­tás útján adhat el az önkormányzat, az Erzsébetváros című kerületi lap október végi számában éppen egy helyi képviselő, Kecskés Gusztáv figyelmezteti az olvasókat: a Király utca 25-27-29. szám alatti ingatla­nokon pályáztatás nélkül, a koráb­ban megjelölt eladási árnál olcsób­ban adott túl a kerület. Megtudtuk: több magánbefektető (mint a Szóda Udvar vagy a Goa lakberendezési üzlet tulajdonosa) viszont azért nem tudta megvenni az épületet, ahol addig működött, mert nem írt ki rá pályázatot az önkormányzat. A hol­land példa szemléltetésére a negyed­rehabilitációban nagy tapasztalattal rendelkező Stadsherstel Amsterdam társaság is megvásárolt és ingyen felújított volna egy épületet, de erre ők sem kaptak lehetőséget." (Magyar Hírlap, 2005. november 29.)

Levél a miniszterelnöknek itt letölthető (pdf)

Hírfigyelő