Ellentmond egymásnak a vasúti és a költségvetési törvényjavaslat

Most tárgyalja az országgyűlés az új vasúti törvényjavaslatot. A Levegő Munkacsoport levelet juttatott el az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának és Környezetvédelmi Bizottságának, amelyben módosító javaslatokat fogalmazott meg.

"Az új vasúti törvény - elfogadása esetén - elősegíti majd a környezetkímélő vasúti szállítás versenyképességének javítását. Ugyanakkor az Európai Unió előírásaival ellentétben a törvényjavaslat nem biztosítaná a MÁV függetlenségét, ami már eddig is súlyos gondok forrása volt. Így például a MÁV vezetői nem léphettek fel határozottan annak érdekében, hogy a mindenkori kormány szüntesse meg a közúti fuvarozásnak nyújtott hatalmas mértékű tisztességtelen támogatásokat, és hogy az állam teljesítse törvényileg előírt pénzügyi kötelezettségeit a MÁV felé" - jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
"A költségvetési törvényjavaslat még fele akkora összeget sem irányoz elő a jövő évre a vasút részére, mint amennyit a vasúti törvényjavaslat előírásai szerint kellene. Ezt az ellentmondást mielőbb fel kell oldani a 2006. évi költségvetésben, amelyről szintén most tárgyal az országgyűlés" - állapította meg Pavics Lázár közgazdász, a Levegő Munkacsoport vezető szakértője.

Budapest, 2005. november 9.

A Levegő Munkacsoport javaslatai itt letölthetők

Hírfigyelő