BKV-tarifaemelés helyett ésszerű közlekedés-szervezést!

A mai napon a Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub levelet juttatott el Demszky Gábor főpolgármesternek, valamint a környezetvédelemért, illetve a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyetteseknek, Bakonyi Tibornak és Vajda Pálnak.

A civil szervezet azt kéri, hogy a Fővárosi Közgyűlés ne emelje a BKV vitel-díjait. Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy az ilyen áremelések tovább rontják a tömegközlekedés helyzetét, csökkentik az utasszámot, és jelentős mértékben hozzájárulnak a személygépkocsi-forgalom növekedéséhez, a fővárosi közlekedés ellehetetlenüléséhez és a környezet állapotának romlásához. A viteldíj-emelés tehát összességében sokkal nagyobb veszteséget okoz a városnak, mint amekkora bevétele származik belőle a BKV-nak.

A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub a BKV pénzügyi helyzetének javítására az áremelés helyett egyrészt a közlekedés-szervezés javítását ajánlja. A tömegközlekedési járatoknak forgalmi előnyt kellene biztosítani minden vonalon. Így a járművek folyamatosan, akadálytalanul tudnának haladni, ami évente több milliárd forint megtakarítást eredményezne a BKV részére, és sokkal vonzóbbá válna a tö-megközlekedés. Másrészt célszerű lenne, ha a fizetős parkolási rendszereket a BKV üzemeltetné, és az ebből származó bevételeket a tömegközlekedésre fordítaná. Ez a világ sok városában – Magyarországon például Debrecenben és Szegeden – már bevett gyakorlat.

A civil szervezetek levele itt olvasható. (pdf)

Hírfigyelő