A tömegközlekedés fejlesztését az M0-s budai szakasza helyett!

Tiltsák el a Nemzeti Autópálya Rt.-t az M0-s autóút északi hídjának megépítésétől, illetve az M0-s északi szakaszának továbbépítésétől, a környezet veszélyeztetésétől – ezt tartalmazza az a kereset, amelyet a mai napon nyújtott be öt civil szervezet a Fővárosi Bírósághoz.

Az SOS Békásmegyerért Egyesület, a Van jobb M-nUll Ürömiek és Pilisborosjenőiek Környezetvédő Egyesülete, a Solymári Környezetvédők Egyesülete, a Levegő Munkacsoport és a Védegylet álláspontja szerint a beruházás megvalósítása esetén újabb hatalmas személygépkocsi- és teherautó-forgalom zúdul majd Budára és a pilisi településekre. „A híd megépítése és az M0-s továbbépítése a budai oldalon Békásmegyer 50 ezer lakosának egészségét, nyugalmát veszélyezteti” – jelentette ki Richvalski Tibor, az SOS Békásmegyerért Egyesület elnöke.
„A környező többi településen lakó több tízezer ember életét szintén megkeserítené a beruházás. Ürömön a lakosság elutasította az M0-s megépítésének gondolatát, a környezetvédelmi hatóság pedig egy korábban készült hatástanulmány alapján nem járult hozzá a terv megvalósításához” – tette hozzá Túri Gábor, a Van jobb M-nUll Egyesület elnöke.
„A híd és a kapcsolódó létesítmények Budapest és környéke legfontosabb ivóvíz-bázisa felett haladnának el, nagymértékben fokozva az elszennyeződésük kockázatát” – állapította meg Csonka András, a Védegylet főtitkára. „Amennyiben a híd megépítésére szánt 40-50 milliárd forintot a térség tömegközlekedésének korszerűsítésére fordítanák (beleértve az esztergomi vasútvonal fejlesztését, illetve az északi vasúti híd felújítását), akkor lehetne valóban jelentősen javítani Észak-Budapest és környéke közlekedését és környezeti állapotát” – szögezte le Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.
További felvilágosítás:
SOS Békásmegyerért Egyesület, Richvalski Tibor, 06-20-363-2355
Levegő Munkacsoport, 411-0509, 411-0510

A bírósági keresetlevél itt olvasható (pdf)

Hírfigyelő