A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 novemberében

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 novemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Államháztartás – A legjelentősebb, hatalmas visszhangot kiváltó tevékenységünk az áfacsalásokkal kapcsolatos leleplezésben és azt követő eseményekben való közreműködésünk volt. Többek között nagy érdeklődésre számot tartó sajtótájékoztatókat rendeztünk hazai és külön külföldi tudósítóknak, valamint részt vettünk az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága Ellenőrző Albizottságának ülésén és az atlatszo.hu fórumán.(Lukács András)

Közlekedés – Levelet írtunk Tarlós István budapesti főpolgármesternek arról, miért nem értünk egyet a nyilvánosságra hozott 20 pontjával, amely buszsávoknak és a tömegközlekedés néhány helyen komoly erőfeszítéssel megteremtett viszonylagos forgalmi előnyének a megszüntetését, a tömegközlekedés, különösen a buszok és a troli elsüllyesztését célozza a személyautók által előidézett tumultusokban, valamint a 4-6-os villamosok menetidejének, zsúfoltságának növelését. Folyamatosan részt veszünk a Budapesti Közlekedési Központ által megrendelt tömegközlekedési fejlesztési előkészítő tanulmányok konzultációs folyamatában (kisföldalatti meghosszabbítása, csepeli és ráckevei HÉV felújítása, meghosszabbítása, esetleges bevitele a Kálvin térre vagy az Astoriához, a Kelet-Nyugati metróvonal meghosszabbítása Gödöllőig, általános villamos- és trolifejlesztés. Szóban és írásban véleményeztük közlekedési szempontból a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, és részt vettünk egy konferencián a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program (2014-2019) tervezetéről. Részt vettünk a Magyar Parkolási Szövetség konferenciáján. Részt vettünk a 44. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson.(Vargha Márton)

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Folytattuk kampányunkat az éghajlatot erősen károsító F-gázok szabályozásának szigorításáért. Megjelentettük az EU illetékes minisztereihez az F-gáz szabályozással kapcsolatban az uniós zöld szervezetek nevében írt levelet. Ismertettük a szabályozás módosításának legfontosabb elemeit, és elküldtük az információt a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségénak (HKVSZ) és az NFM-be a Harkányban tartott 29. Hűtő-. Klíma- és Hőszivattyútechnikai Szervizkonferencia kapcsán. Szorgalmaztuk a rendszerváltás után elsorvadt épületgépészeti készülék-, illetve berendezésgyártás újbóli felélesztését az épületkorszerűsítésekkel kapcsolatban. Tájékozódtunk a tűzvédelemben használt F-gázok elterjedtségéről, és a kiváltás szükségességéről.

Részt vettünk az Épületenergetikai Stratégia ismertetőjén (ÉMI-NFM). Felszólaltunk a Hazai Dekarbonizációs Útiterv vitáján: az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodást ne tehernek, hanem munkahelyteremtési lehetőségnek lássuk, és készüljünk fel a hűtés-klimatizálás iránti növekvő igények kielégítésére készülékgyártással és szakképzéssel. Részt vettünk az Energetikai Szakkollégium és a BME Szakmai nap erőműfejlesztési előadásain, amelyen a várható trendeket ismertették.

Részt vettünk a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) terület- és városfejlesztésre tervezett forrásokkal kapcsolatos ismertetőjén. Részt vettünk a Francia Intézetben a zöld hónap keretében tartott vízgazdálkodási előadáson, amelyen a fenntartható vízkezelés (tisztítás) módját és egy hazai jó gyakorlatot mutattak be.

Rövid előadást tartottunk az ombudsmani iroda által a Nemzeti Környezetvédelmi Stratégiáról rendezett nyílt napon. Részt vettünk a tájépítészek szakmai napja alkalmából a FUGA-ban tartott kerekasztalbeszélgetésen a Múzeumliget projekttel kapcsolatban. Részt vettünk a Tisztesség és Emberség Szövetség (TESZ) gyűlésén, ahol a hazai földkérdés néhány kritikus problémájáról tartottak ismertetőt és felszólítottak szolidáris helyi közösségek szervezésére. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – A Főpolgármesteri Hivatal Építési Főosztályán szakhatósági egyeztető tárgyaláson vettünk részt a XXII. kerület Epreskert keretövezet átsorolásával kapcsolatban. Részt vettünk a XI. kerületi képviselőtestület Gazdasági Bizottságának ülésein. Részt vettünk a József nádor téri mélygarázs per kapcsán az igazságügyi szakértő által összehívott helyszíni szemléken. A Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. megkeresésére e-mail kapcsolatot tartottunk a kivágásra ítélt fák vizsgálatáról. A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft.-vel – lakossági bejelentés után – telefonon és levélben vettük fel a kapcsolatot a Liszt Ferenc téri platánok gallyazása ügyében. A Levegő Munkacsoport levelet intézett Délegyháza polgármesteréhez a délegyházi védett vadkörtefa ügyével kapcsolatban.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség valamennyi, novemberben közzétett kavicsbánya ügyében ügyfélként részt vettünk bejelentkezésünk alapján. Véleményeztük Kiskunlacháza XII. homok, kavics védnevű bánya bővítési kérelmét, Ócsa 0490/19-22, 24-53, 56-57, 60-61, 64-65, 68-69, 73-74, 79, 123 helyrajzi számú telkeken kérelmezett kavicsbánya-nyitás előzetes vizsgálati anyagát. A Levegő Munkacsoport levelet intézett a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójához, javasolva a „Taksony V.” 33 hektáros 083/4-21 hrsz. kavicsbánya környezetvédelmi engedélyének meghosszabbítására kiadott határozat kiegészítését azzal, hogy a félig elvégzett kitermelés befejezése után a felszerelést el kell szállítania a helyszínről és be kell fejeznie a tó partjának előírt rekultiválását. A Levegő Munkacsoport jegyzőkönyvbe vett hallgatóságként volt jelen a Dunavarsány V. sz. kavicsbánya bírósági tárgyalásán, ahol az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség megnyerte a pert a Lasselsberger Hungária Kft.-vel szemben. Mivel a környezetvédelmi eljárásban részt vettünk a környezetvédelmi hatóságok oldalán a természetvédelem, földvédelem, felszín alatti vízvédelem érdekében, ez tulajdonképpen a mi győzelmünk is! (Schnier Mária)

Levegőtisztaság-védelem – A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet közreműködésével lefolytattuk a buszközlekedésre vonatkozó lakossági felmérést. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a lakosság mennyire támogatja a buszok kibocsátásának csökkentését és a buszok forgalmi előnyben részesítését. A buszsávokkal kapcsolatos eredményeket publikáltuk első körben. Többször egyeztettünk a Vidékfejlesztési Minisztériummal a PM10-csökkentési kormányprogram végrehajtásáról. A koromszennyezést bemutató plakátkiállításunk novemberben a budapesti Francia Intézetben és Zalaszabaron volt megtekinthető. Több hírrel is frissítettük a tiszta.levego.hu honlapot. (Madarassy Judit)

Elindult a Norvég projekt – A Levegő Munkacsoport 105.276 euró összköltségvetésű programja keretében 20 közhasznú civil szervezet közreműködésével egy újszerű civil együttműködési rendszer megvalósítását tűzte ki célul. A projektben nagycsaládos, sport-, környezetvédő, egészségvédelmi és esélyegyenlőségi célcsoportokkal foglalkozó szervezetek vesznek részt. A szervezetek a két és fél éves pályázati időszak alatt a stratégiai tervezéstől az önálló projektek megvalósításán keresztül a hatékony támogatásszervezésig számos gyakorlati tudást szerezhetnek, növelni fogják társadalmi támogatottságukat, hatékonyan lesznek képesek használni a modern infokommunikációs eszközöket, kapcsolatrendszerük bővülni fog és a forrásokhoz való hozzájutásuk esélye jelentősen megnő. A projekt első fázisában minden szervezetet saját székhelyén kerestünk fel és részletes tájékoztatást adtunk a várható ütemtervről. Januártól havi rendszerességű találkozókkal és a találkozók közötti intenzív mentori együttműködéssel megkezdődik a tervezett fejlesztési folyamat.

A Levegő Munkacsoport számára mindig fontos volt a civil szektor fejlesztése. Az új Civil Törvény, a Polgári Törvénykönyv és a működés keretrendszerét meghatározó egyéb jogszabályok új helyzetet teremtettek Magyarországon. A civil szervezetekre sokszor indokolatlanul magas adminisztrációt kényszerítő szabályozások nem mindenben szolgálják a civil társadalom megerősödését és az alulról jövő civil kezdeményezéseket. Pedig versenyképes országot, csak erős civil társadalommal lehet építeni. Mindent el fogunk követni azért, hogy a következő két évben olyan modellt dolgozzunk ki, mely valódi igényeken alapul, s melynek használatával a civil szektor robbanásszerű fejlődésnek indulhat.

Környezeti Tanácsadó Iroda – Környezeti Tanácsadó Irodánkhoz az elmúlt hónapban több kérdés is érkezett az eltűnő budapesti szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel kapcsolatban. Az FKF Zrt.-nek írt levelünkre hamarosan válasz is érkezett, amelyből megtudhattuk, hogy a közszolgáltató saját hatáskörben 250 szigetet szüntetett meg és már csak 680 helyszínen lehet a válogatott hulladékot elhelyezni a gyűjtőedényekbe. A házhoz menő gyűjtőrendszer kiépítésével szerintük ez logikus döntés volt, a panaszosok szerint nem. Több panasz érkezett fűtés bűzével kapcsolatban, elsősorban a lignittüzelésre, de a budapesti belvárosban fa brikett fűtésre is érkezett panasz. Ezekben az ügyekben is eljárhat a hatóság, a panaszosok részére mintalevelet küldtünk. Zirci lakosok a tervezett hatalmas kőbánya ügyében kérték segítségünket, melyből a város közepén át szállítanák a követ hatalmas tájsebet ejtve a közeli dombokon. Az eljárás iratait áttanulmányoztuk és ügyfélként kívánunk részt venni az eljárásban. (Lenkei Péter)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit intéztük. Részt vettünk a József nádor téri mélygarázzsal kapcsolatos per szakértői egyeztetésén. Átnéztük és javaslatot tettünk az egyik tagszervezetünk alapszabályának módosítására, és tanácsokkal segédkeztünk egy másik tagszervezetünk megszűnése körüli jogi kérdésekben. (Dr. Bendik Gábor)

    Hírfigyelő