A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 júniusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 júniusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás Az Európai Zöld Költségvetés (GBE) felkérésére értékeltük az Európai Bizottság 2013. évi országspecifikus ajánlásait Magyarországra vonatkozóan.

 

Közlekedés – Útdíj ügyben megfigyelői pozíciót vettünk fel. Miután az állam – minden érdekelt, köztük a Levegő Munkacsoport – észrevételeit lesöpörve egy sufnimegoldás mellett döntött a tehergépkocsik kilométer- és szennyezésarányos útdíjának a beszedésére, nem tehettünk mást. Ami fórum rendelkezésünkre állt, ott következetesen kiálltunk a kilométer- és szennyezésarányos útdíj mellett, de nem nyilvánítottunk véleményt a beszedés módjáról. Igyekeztünk ugyanakkor hangot adni azon véleményünknek, hogy az autópályás és a főútvonali útszakaszokra kivetett díj közötti igen nagy eltérés komoly leterelődéshez fog vezetni, ami tovább ronthatja a főutak által átszelt településeken lakók életkörülményeit. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság „A matricák kora után” címmel megtartott útdíjas konferenciáján szorgalmaztunk egy türelmi időszakot, ami alatt nem büntetik, csak figyelmeztetik és segítik a teherautósokat, ha valami gond van is az útdíjfizetés körül. Tettük ezt azért, mert úgy láttuk, egy hibáktól hemzsegő és ugyanakkor türelmetlen bevezetés ronthatja a kilométer- és szennyezésarányos útdíj társadalmi elfogadottságát. A Levegő Munkacsoport várja minden érintett jelzését arról, hogy vajon megnövekedett (és mennyivel) a településeken átmenő közúti teherforgalom 2013. július elseje után! Folytattuk a villanybuszok rendszerbeállításának szorgalmazását, így elsősorban a villanybuszok beszerzését pártoló képeslapaláírás-gyűjtő kampányt, amiben szívesen látunk minden segítséget az aláírástól az aláírásgyűjtésig. Önkéntesek segítségével már átléptük az 8000-es határt az aláírt képeslapok számával. Meglátogattuk az Evopro céget, ahol ismertették az elektromos busszal kapcsolatos terveiket. Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága előtt ismertettük a londoni dugódíjas övezet felállításának tízéves évfordulójára összeállított tanulmányunkat (DugóDíj – De hogyan?). Közreműködtünk a magyar fejlesztésű elektromos, összecsukható robogó, a MOVEO népszerűsítésében. (Vargha Márton)

 

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Megbeszéléseket folytattunk a megújuló energiaforrások terjedését akadályozó tényezőkről a szakmai szervezetek (szél, geotermikus, nap) képviselőivel. Részt vettünk az Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Szakmai Napján. Részt vettünk a Közép-Magyarországi Operatív Program és a Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottsága ülésein, ahol a 2014-2020-as támogatási célokról mondtunk véleményt. Cikket írtunk a városi mikroklíma kezeléséről a Klímabarát Városok hírlevelébe. Részt vettünk a Futureal Váci úti új, klímabarát irodaházának bemutatóján. Megbeszélést folytattunk a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC). Az őrmezői civil szervezetekkel közösen egyeztetést folytattunk a Futureallal az őrmezői és kelenföldi fejlesztési terveikről. Folytattuk a kampányunkat az éghajlatot erősen károsító F-gázok szabályozásának szigorítása érdekében; levelet írtunk a magyar képviselőknek az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának szavazása előtt. (Beliczay Erzsébet)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Részt vettünk Budapest Területfejlesztési Koncepciójának társadalmi egyeztető eljárásában és a Koncepció környezetvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban írásbeli véleményezést nyújtottunk be a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályára. Részt vettünk a Pest megyei Önkormányzat Területfejlesztési Koncepciójával kapcsolatban tartott Civil Kerekasztal első ülésén, és a Pest megyei kavicsbányák térségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos hozzászólásunkat írásban is benyújtottuk. Véleményeztünk I. kerületi, V. kerületi, XIII. kerületi településrendezési eljárásokat, és az I. kerületi és V. kerületi szakhatósági egyeztető tárgyaláson részt vettünk. Véleményeztünk a városfejlesztési főpolgármester-helyettes felé egy XXII. kerületi településrendezési tervet. Állásfoglalást küldtünk Pilisszentkereszt polgármesterének a község településrendezési tervének egyik módosításával kapcsolatban. Részt vettünk a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának ülésén. Részt vettünk a földforgalmi törvény civil egyeztetésére összehívott tanácskozáson a Vidékfejlesztési Minisztériumban. (Schnier Mária)

 

Levegőtisztaság-védelem – Részt vettünk Milánóban az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) levegőtisztasággal foglalkozó munkacsoport ülésén. Részt vettünk a Vidékfejlesztési Minisztériumban a levegőminőséggel kapcsolatos egyeztetésen. Több hírrel is frissítettük a http://tiszta.levego.hu/ honlapot. Egyeztetést folytattunk a BKV-val arról, milyen lehetőségek vannak a részecskeszűrők felszerelésére. Egyeztetést folytattunk a Környezetügyi Államtitkársággal a PM10-csökkentési kormányprogram végrehajtásáról. Standot működtetünk a Csömöri Bringafesztiválon. Látogatást tettünk az Energotest Kft.-nél Dunaharasztin, ahol PM10-méréseken vettünk részt és megbeszélést folytattunk a lehetséges együttműködésről. A témával kapcsolatos egyéb tevékenységünket ld. a Közlekedés résznél. (Szabó Zoltán)

 

Környezeti Tanácsadó Iroda – A nyár beköszöntével ismét turistabuszok sokasága tolong Budapest belvárosi területein. Ezért az ezzel kapcsolatos panaszok – légszennyezés és zaj – is megszaporodtak. Ezekben az ügyekben a BKK-hoz fordultunk, akik azonban mereven elzárkóztak a buszok korlátozásától, ezzel azt üzenve, hogy egyes cégek profitjának növelése sokkal fontosabb, mint a lakosság egészsége. A nyári meleg miatt sokan éjjel szellőztetnek, és a szomszéd dohányfüstje átjut mások lakásába, zavarva őket a pihenésben. Sajnos a nemdohányzók védelméről szóló törvény nem nyújt erre megoldást. Az ombudsmant is hiába kerestük meg az ügyben, a sokszor kétséges kimenetelű birtokvédelmi eljárást ajánlotta az ilyen szomszédjogi ügyek orvoslására. Egy terézvárosi platánfa megmentéséhez is segítségünket kérték, útban volt a társasházban székelő cég autóinak. A fát a helyszínen megnéztük, és tanácsokkal láttuk el a lakókat, milyen érvekkel és taktikával menthetik meg a tényleg csodálatos fát. Kecskemét mellett, Ballószögön a tájvédelmi körzet egy részét szeretné beépíteni egy repülőgépgyár. Tavasszal nagyszámú védett árvalányhajat is felszántottak. A helyi egyesületnek, aki a segítséget kérte, elmondtuk a jogi és egyéb lehetőségeket a terület megvédéséhez. (Lenkei Péter)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett előkészítő iratot írtunk a József nádor téri mélygarázzsal kapcsolatos közigazgatási perben, az ombudsmanhoz fordultunk a Kossuth téri fakivágás engedélyezésének kivizsgálása érdekében, és sajtóhelyreigazítási kérelmet fogalmaztunk a 4-es metróval kapcsolatos Népszabadság cikk miatt. (Dr. Bendik Gábor)

Hírfigyelő